Højreekstreme i Norden sat på USA's terrorliste

14. JUN 2024 • 22:55UDLAND

Den Nordiske Modstandsbevægelse er ifølge regeringen i Washington en trussel mod USA - tæller også danskere.

USA har fredag sat den højreekstremistiske organisation Den Nordiske Modstandsbevægelse og tre af dens ledere på den amerikanske terrorliste.

Det amerikanske udenrigsministerium skriver, at organisationen er en trussel mod USA. Dens mål er et racerent Norden.

Beskeden kommer, umiddelbart efter at et tidligere fremtrædende medlem af organisationen torsdag blev anholdt i den finske by Oulu. Her havde han ifølge det lokale politi gentagne gange med kniv stukket en 12-årig dreng med indvandrerbaggrund i et indkøbscenter. Drengen blev alvorligt såret.

Som en konsekvens af USA's beslutning kan Den Nordiske Modstandsbevægelse få fastfrosset eventuelle værdier i Amerika. Og den vil for fremtiden ikke kunne anvende USA's finansielle system.

Den danske organisation Nordfront hører under Den Nordiske Modstandbevægelse.

Organisationen er "en meget lille bevægelse i Danmark og har ikke over 200 medlemmer," vurderer Kasper Fisker, der er tidligere ledende kriminolog i PET.

- Bevægelsen er størst i Sverige og et konservativt bud er, at der i Norden er 1500 medlemmer, siger han til Ritzau.

Bevægelsen har en evne til særligt at tiltrække unge medlemmer, fortæller han.

- De slår på, at "vi er truet og under angreb". De argumenterer for, at "vi er de svage, der må kæmpe mod det onde, der komme udefra".

- Det klinger fint hos nogle unge mennesker, fordi man gerne vil være en del af en heroisk frihedskamp, siger han.

Den amerikanske beslutning bygger på de fakta, der er om organisationen voldshistorie, "dens åbenlyse racisme, antiindvandring, antisemitisme og dens modvilje over for seksuelle minoriteter".

- USA er fortsat dybt bekymret for den racemæssige og etnisk motiverede voldelige ekstremisme verden over og er besluttet på at modgå de tværnationale komponenter, der indgår i voldeligt hvidt overherredømme (White Supremacy red.), lyder det fra USA's udenrigsministerium.

Den Nordiske Modstandsbevægelses erklærede mål er "med alle tilgængelige midler" at vinde magten tilbage fra "den globale zionistiske (jødiske, red.) elite, som økonomisk og rent militært har okkuperet større dele af verden", som det er formuleret på Nordfronts hjemmeside.

De tre ledere, der er havnet på USA's sorte liste, er alle svenskere. Det drejer sig om lederen af organisation Fredrik Vejdeland samt Pär Öberg og Leif Robert Eklund.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU