Helle Thorning foruroliget over afskaffelse af Facebook-faktatjekkere
Ifølge Helle Thorning-Schmidt vil afskaffelsen af faktatjekkere gå ud over minoriteter såsom LGBTQ+ personer.
Helle Thorning-Schmidt er "meget foruroliget" over, at softwarevirksomheden Meta, som ejer det sociale medie Facebook, har valgt at fjerne faktatjekkere fra Facebook i USA.Det skriver mediet BBC.
Helle Thorning-Schmidt, som tidligere var Danmarks Statsminister, blev i 2020 en del af Metas tilsynsbestyrelse, som har til opgave at kontrollere og vurdere indhold på virksomhedens platforme.
Ifølge hende vil ændringen gå ud over minoriteter.
Hun nævner særligt, at ændringen kan gå ud over LGBTQ+-personer.
- Vi ser mange tilfælde, hvor hadefulde udtalelser kan gøre skade på personer i det virkelige liv. Derfor vil vi holde nøje øje med det område, siger Thorning-Schmidt.
Tirsdag fortalte Facebooks grundlægger, Mark Zuckerberg, at han ville fjerne faktatjekkere og i stedet indføre et system, hvor brugere kan stemme om, hvor troværdigt opslaget er.
Ændringen gælder indtil videre kun på Facebook i USA.
Ifølge mediet Politico har Meta oplyst, at der endnu ikke er planer om at fjerne faktatjekkere i Europa.
I videoen, hvor Zuckerberg offentliggjorde ændringen, langede han ud efter EU's reguleringer på teknologiområdet.
- Europa har et støt stigende antal love, der institutionaliserer censur, og som gør det svært at skabe innovation, siger Zuckerberg i videoen.
Ifølge ham er afskaffelsen af faktatjekkere et skridt i den retningen mod mere ytringsfrihed.
Kritikken blev afvis af EU onsdag.
- Vi afviser absolut enhver påstand om censur fra vores side, siger talsperson for EU-Kommissionen Paula Pinho ifølge AFP.
Facebooks faktatjekkere blev indført som et forsøg på at bekæmpe spredning af falske oplysninger og misinformation.
I flere lande arbejder Facebook sammen med uafhængige tredjepartsorganisationer, som agerede som faktatjekkere på platformen.
Beslutningen om at fjerne faktatjekkere har ifølge BBC sået tvivl om, hvorvidt Facebooks Tilsynsråd er fortid.
Ifølge Helle Thorning er der mere brug for tilsynsrådet end nogensinde før.
- Det er derfor, at det er vigtigt, at vi har et tilsynsråd, som kan diskutere det her med Meta på en transparent måde, siger hun.
Facebooks Tilsynsråd, som Helle Thorning-Schmidt er en del af, gennemgår uafhængigt nogle af de indholdsbeslutninger, Facebook tager.
Eksempelvis kan en bruger sende en klage ind til tilsynsrådet om, at deres indhold er blevet fjernet. Tilsynsrådet vil derefter gennemse klagen.
/ritzau/