Helene har ramt USA og er ikke længere en orkan

27. SEP 2024 • 13:10UDLAND

Orkanen Helene er faldet i styrke og er fredag formiddag en tropisk storm, vurderer orkancenter.

Stormen Helene, der særligt har hærget de sydøstlige amerikanske delstater, er ikke længere en orkan.

Det oplyser USA's Nationale Orkancenter (NHC) på den sociale platform X.

I stedet har den nu karakter af en tropisk storm, lyder det.

Tidligere på morgenen faldt orkanstyrken fra en kategori 4 på Saffir-Simpson-skalaen til en kategori 1.

Stormen befinder sig omkring 165 kilometer sydøst for Atlanta i Georgia. Den har vindstød på omkring 110 kilometer i timen, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Indtil videre er fire personer meldt døde i orkanen, har guvernørerne i Florida og Georgia samt en nødberedskabstjeneste i North Carolina.

I North Carolina blev en person dræbt, og en anden blev kvæstet, da et træ faldt ned over et hus, lyder det ifølge ABC News fra nødberedskabstjenesten.

Orkanen har medført oversvømmelser. Fredag formiddag dansk tid har store regnmængder ramt delstaten North Carolina.

I nogle områder af delstaten er der faldet op mod en halv meter regn.

I Haywood County i det vestlige North Carolina melder beredskabstjenester om adskillige lukkede veje, løbende evakueringer og oversvømmede hjem.

På tværs af fire stater står to millioner husstande uden strøm fredag. Det fremgår af en hjemmeside, der overvåger strømafbrydelser på tværs af USA, skriver ABC News.

Stormen er dog fortsat farlig, lyder det fra NHC.

- Dette er en ekstremt farlig og livstruende situation. Folk bør blive i deres beskyttelsesrum, indtil de livstruende tilstande er forbi, skriver orkancentret.

Stormen er en af de største, som nogensinde er registreret ved Guldkysten i USA. Siden 1988 er der kun registreret to storme med en højere diameter, nemlig Opal i 1995 og Irma i 2017.

Ifølge Washington Post har Helene en diameter på 675 kilometer.

Helene ramte det nordvestlige Florida omkring klokken 23.10 torsdag aften. Da var vindhastigheden 63 meter i sekundet. En orkan skal have en vindhastighed over 32 meter i sekundet.

Der er udstedt tornadovarsel i store dele af Florida og det sydøstlige Florida, Georgia samt både North og South Carolina. Over 55 millioner mennesker lever i områder, som ventes at blive påvirket af det, der nu er en tropisk storm.

/ritzau/NTB/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT