Harris opfordrer til stramning af våbenlov efter skoleskyderi

5. SEP 2024 • 02:43UDLAND

Onsdag blev fire personer dræbt i et skoleskyderi i Georgia. I år er der registeret 384 masseskyderier i USA.

Epidemien af skyderier i USA skal stoppes, og den amerikanske våbenlovgivning skal strammes.

Sådan lyder meldingen onsdag fra Demokraternes præsidentkandidat, Kamala Harris, efter at to elever og to lærere tidligere på dagen blev dræbt i et skoleskyderi i den amerikanske delstat Georgia.

- Dette er blot én meningsløs tragedie ud af mange, siger Harris under et kampagnemøde i den amerikanske delstat New Hampshire.

I 2024 er der indtil videre registreret 384 såkaldte masseskyderier i USA. Det viser en opgørelse fra den uafhængige dataportal Gun Violence Archive.

Et masseskyderi defineres her som et skyderi, hvor der er mindst fire døde eller sårede personer.

- Det er vanvittigt, at forældre hver dag i vores land, i USA, må sende deres børn i skole med en bekymring om, hvorvidt deres børn kommer hjem i live eller ej, siger vicepræsidenten.

- Vi er nødt til én gang for alle at få stoppet denne epidemi af skyderier i vores land. Det behøver ikke være på den her måde, tilføjer hun.

Hun opfordrer i talen i Kongressen til endegyldigt at vedtage et forbud mod den slags våben, som ofte bruges ved masseskyderier. Hun vil desuden have indført et baggrundstjek i forbindelse med køb af skydevåben.

Den amerikanske våbenlov er ofte til debat i forbindelse med skoleskyderier og masseskyderier i USA.

Det ender dog sjældent med reelle ændringer af loven, da mange amerikanere mener, at det er en helt basal ret, at man skal kunne bære våben.

Også den magtfulde våbenlobby National Rifle Association (NRA) spiller en stor rolle i forhold til ikke at få indført lempelser.

Den Republikanske præsidentkandidat, Donald Trump, har onsdag også kommenteret skoleskyderiet i Georgia. Det gør han på sit sociale medie, Truth Social.

- Vores hjerter føler med ofrene, skriver han og fortsætter.

- Disse dyrebare børn blev taget fra os alt for tidligt af et sygt og forstyrret monster.

Politiet har anholdt en 14-årig dreng, der selv var elev på Apalachee High School, hvor skyderiet fandt sted. Det oplyser lederen af forbundspolitiet FBI's afdeling i Georgia på et pressemøde onsdag.

Det er ikke umiddelbart oplyst, hvad motivet bag skyderiet var.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

15. SEP 2024 • 22:32UDLAND
Skud affyret ved golfklub nær Trump

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT