Første amerikanske vælgere stod i kø til stemmeafgivelse fredag

20. SEP 2024 • 23:07UDLAND

Virginia er første stat til at åbne for personlig stemmeafgivelse, hvor de første allerede har stemt fredag.

Der var kø til stemmestedet i Arlington i Virginia fredag morgen lokal tid, hvor de første stemmesteder er åbnet til det amerikanske præsidentvalg.

Flere i køen havde "Harris-Walz"-trøjer på. Enkelte havde også medbragt skilte med ordene "Trump-Vance".

Her kan vælgerne personligt afgive deres stemme til valget, der finder sted 5. november.

Ligesom med brevstemmer er det forskelligt, hvornår de enkelte stater åbner for forskellige stemmemuligheder. North Carolina var den første stat til at åbne for brevstemmer 6. september.

55-årige Michelle Kilkenny stod i køen og fortalte, at hun stemmer tidligt "og især på den første dag, fordi det hjælper på valgkampagnen og øger entusiasmen".

Årsagen til, at man kan stemme så tidligt i USA, er, at man vil give folk mulighed for at planlægge at afgive deres stemme, så de ikke bliver forhindret.

Den tidligere præsident og nuværende republikanske præsidentkandidat, Donald Trump, har ofte kritiseret alt andet end at stemme på selve valgdagen.

Han har flere gange givet brevstemmer skylden for sit nederlag til den amerikanske præsident, Joe Biden, i 2020.

Valget i år står til at kunne blive ganske tæt.

Tidligere på året havde Donald Trump et forspring i meningsmålingerne.

Det har han mistet, efter at vicepræsident Kamala Harris i juli erstattede Joe Biden som Demokraternes præsidentkandidat.

Harris og Trump ser forskelligt på både økonomisk politik og kvinders rettigheder. To temaer der ifølge de amerikanske vælgere har stor betydning for, hvor de vil sætte deres kryds denne gang.

Når det kommer til økonomien, er det især inflation, der fylder hos amerikanerne, mens abort er det helt store spørgsmål, når det kommer til kvinders rettigheder.

Ifølge Kamala Harris er det Donald Trumps skyld, at et stort antal stater siden 2022 har indskrænket retten til abort.

I sin tid som præsident udpegede Trump flere konservative dommere til den amerikanske højesteret. Retten valgte i 2022 at omstøde en afgørelse fra 1973, der havde sikret en national ret til abort.

/ritzau/AFP/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT