FN-rapport advarer om global udledning af støv
Koncentrationen af støv i luften faldt sidste år en smule. Der er dog stadig flere risici, lyder det fra WMO.
Mængden af støv i luften er på globalt plan aftaget en smule i løbet af 2023.Det melder FN i en rapport fredag.
Der betyder dog ikke, at risikoen for sand- og støvstorme er blevet mindre, lyder det.
Den Meteorologiske Verdensorganisation (WMO), som hører under FN, melder i en ny rapport, at koncentrationen af såkaldt overfladestøv i 2023 i gennemsnit var lidt lavere end i 2022.
Det skyldes, at udledningen af støv fra flere regioner i Nordafrika, Den Arabiske Halvø, Den Iranske højslette, det nordlige Indien, det centrale Australien og det nordvestlige Kina er blevet mindre, siger WMO.
Samtidig er den gennemsnitlige koncentration af støv i luften i det centrale Asien, nordlige og centrale Kina og sydlige Mongoliet dog blevet højere.
Verdensorganisationen opfordrer i den forbindelse til større vagtsomhed på området - særligt klimaforandringer taget i betragtning.
Når overfladejord bliver mere udtørret, betyder det, at vinden ender med at transportere mere støv med sig fra jorden.
- Hvert år er der omkring 2000 millioner ton støv, der kommer ind i atmosfæren. Det formørker skyerne og skader luftkvaliteten i regioner, der kan lægge tusindvis af kilometer væk, og påvirker økonomier, økosystemer, vejr og klima, udtaler WMO i rapporten.
Det land, der sidste år blev offer for den værste støvstorm, var Mongoliet. Det skete i marts, og den påvirkede mere end 1,5 millioner kvadratmeter land - herunder flere provinser i Kina.
Det medførte blandt andet en forringelse af luftkvaliteten og en nedsættelse af sigtbarheden.
I dele af den kinesiske hovedstad, Beijing, betød den pludseligt nedsatte sigtbarhed, at der opstod forstyrrelser i blandt andet driften af den offentlige transport. Dette er ifølge rapporten et eksempel på, hvordan der er "behov for et effektivt varslingssystem", når det kommer til sand- og støvstorme.
Støv kan af vinden blive transporteret meget langt. Det er i høj grad et naturligt fænomen, men menneskelig aktivitet kan påvirke omfanget.
/ritzau/AFP