Fem år efter coronakrisens start er der stadig ubesvarede spørgsmål
Det er ikke lykkedes at fastslå, præcis hvordan coronakrisen begyndte. Kina afviser at have noget at skjule.
Selv om det efterhånden er noget tid siden, at det globale samfund var præget af mundbind, håndsprit, nedlukninger og ikke mindst store sundhedsmæssige konsekvenser, så svirrer der stadig en del spørgsmål om, hvad der egentlig skete, da et virus for fem år siden begyndte at sprede sig fra Kina.Tirsdag den 7. januar er det præcis fem år siden, at kinesiske sundhedsmyndigheder stod frem og fortalte om det nye coronavirus.
Kort forinden havde Verdenssundhedsorganisationen (WHO) berettet om et udbrud af lungebetændelse med ukendt årsag i Kina.
Udviklingen i Kina var startskuddet på den globale coronakrise, hvis konsekvenser i de følgende år var nærmest uoverskueligt store.
Fem år efter coronapandemiens spæde start er der dog stadig uvished om, hvordan det voldsomt smitsomme coronavirus opstod.
Det fik forleden WHO til at kritisere Kina for at ikke at have været åbne nok i jagten på klare svar.
- Vi opfordrer stadig Kina til at dele al data og til at give os adgang, så vi kan blive klogere på, hvordan coronavirusset opstod, lød det i slutningen af december fra WHO ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.
Kommentaren blev dog hurtigt affejet af Kina.
- For fem år siden begyndte Kina øjeblikkeligt at dele information om epidemien og virusset med WHO og det internationale samfund.
- Vi holdt ikke noget tilbage, vi delte vores tilgang til nedlukning, kontrol og behandling, sagde Mao Ning, en talsperson fra Kinas regering.
I dansk coronakontekst vil mange formentlig huske datoen 11. marts 2020.
Det var her, at statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde fortalte, at Danmark ville blive lukket ned i foreløbig to uger. Det gjaldt blandt andet institutioner, skoler og dagtilbud.
I forårsmånederne 2020 forsøgte mange lande på hver deres måde at håndtere det nye virus så godt som muligt.
De forskellige tilgange gav også anledning til stor debat, og den dag i dag hersker der stadig uenighed om, hvem der greb tingene bedst an.
Frem til og med tirsdag er 6,88 millioner coronasmittede mennesker blevet bekræftet døde på verdensplan.
I Danmark lyder antallet af døde coronasmittede personer på godt 8300.
/ritzau/AFP