SF kritiserer kreditter for klimamål - industrien mener det er nødvendigt
Ifølge SF åbner klimakreditter for, at målet udvandes. Dansk Industri mener, at det giver fleksibilitet.
Det er problematisk, at EU åbner bagdøren for klimakreditter, og dermed giver landene muligheden for at betale sig fra en del af forpligtelsen.Det mener SF's Kira Marie Peter-Hansen, der i EU-Parlamentet repræsenterer De Grønne.
Onsdag offentliggjorde EU-Kommissionen sit forslag til 2040-klimamålet om at reducere drivhusgasser med 90 procent med hjælp fra klimakreditter.
Det er en reduktion af udledninger på 90 procent sammenlignet med udledningen i 1990.
Anderledes lyder det fra Dansk Industri (DI), som er optimistisk over for målets virkning.
- Kommissionens udspil skal samle 27 lande. I Danmark er vi bredt enige om et 90 procents mål, men det er ikke alle andre, der uden videre vil omfavne det, siger Dansk Industris klimachef Anne Højer Simonsen.
- Derfor giver det mening med noget fleksibilitet i forslaget med mulighed for brug af kreditter og negative emissioner ved CO2-fangst og lagring, tilføjer hun.
Stine Bosse, som i EU-Parlamentet repræsenterer gruppen Renew Europe, er på linje med Dansk Industri.
Hun er positivt stemt over for forslaget, hvis der føres kontrol med klimakreditterne.
- Kreditterne er bestemt ikke groet i vores baghave, men hvis de laves på en måde, så de ikke bliver til huller i lovgivningen, men reel klimahandling, så kan det være en god idé, siger Stine Bosse.
Ifølge Kira Marie Peter-Hansen er EU med indførelsen af klimakreditter med til at blåstemple princippet for resten af verden.
- Vi har en rigtig dårlig historik med klimakreditter. Dels er deres effekt behæftet med stor usikkerhed, og dels får det den konsekvens, at vi forsinker omstillingen her i Europa, fordi investeringer flytter ud, siger hun.
Hun mener også, at klimakreditterne kan være med til at trække investeringer væk fra den grønne omstilling i Europa.
Liberal Alliances Henrik Dahl, som i EU-Parlamentet repræsenterer EPP-gruppen, synes, at kreditterne er en fornuftig løsning.
- CO2 stopper ikke ved landegrænserne. Derfor er det kun godt, hvis EU vil gøre brug af klimakreditter.
- EU er langt fremme på den grønne udledning i forhold til andre lande. Derfor kan vi få langt mere grøn omstilling for pengene, hvis vi sætter ind i andre lande end i EU, hvor man kan reducere meget mere for langt mindre, siger Henrik Dahl.
Ifølge parlamentarikeren er SF "ekstremt unuancerede" i deres syn på den grønne omstilling.
/ritzau/