Den politiske sværvægter Fico vikler sig gang på gang ud af kriser

15. MAJ 2024 • 18:39UDLAND

Trods korruptionsanklager og skandaler har Fico kæmpet sig tilbage til magten - i efteråret for fjerde gang.

Det er en mand med øjnene stift rettet mod magtens tinder, som onsdag er blevet udsat for et attentatforsøg i Slovakiet.

Premierminister Robert Fico blev ramt af skud i byen Hanlová og er onsdag aften i livstruende tilstand.

Fico er en sværvægter i slovakisk politik, hvor han i efteråret blev valgt som premierminister for fjerde gang.

Det vakte stor opstand, også uden for Slovakiets grænser, for inden da havde han tiltrukket meget opmærksomhed efter en række kontroversielle udtalelser.

Han havde blandt andet opfordret det ukrainske styre til at afgive territorium til Rusland for at afslutte krigen.

Og Fico havde garanteret, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, ikke ville blive anholdt - til trods for en international arrestordre - hvis Putin kom til landet.

Der var ellers ikke mange, der troede på Ficos politiske genkomst ved efterårets valg, skrev Information i et portræt af Fico i januar.

Ficos politiske karriere begyndte i Det Kommunistiske Parti i slutningen af 1980'erne, og i slutningen af 1990'erne dannede han sit eget parti, Smer-SSD.

Fico blev katapulteret ind i premierministerkontoret i 2006.

Peter Bardy, som er chefredaktør på det slovakiske medie Aktuality, har over for Information beskrevet Ficos liv som et puslespil. Hver brik er nøje lagt i jagten på magten.

Bardy, som også er forfatter til bogen "Robert Fico - The Man Who Stole the Slovak Republic", kaldte over for Information i januar regeringslederen en "klassisk populist, der mener det, befolkningen vil have".

Robert Fico mistede magten kortvarigt i 2010, men blev genvalgt igen i årene efter.

I 2018 faldt han fra de politiske tinder i vanære.

Der kom regeringsfjendtlige demonstrationer mod ham, efter at den undersøgende journalist Jan Kuciak og hans kæreste blev dræbt af skud.

Kuciak havde arbejdet med at afdække lyssky forbindelser mellem forretningsmænd, regeringen og den italienske mafia.

Fico blev væltet og erstattet af oppositionspolitikeren Igor Matovic. Men Matovic skuffede, og Fico så sit snit til et comeback.

- Fico er en opportunistisk person, og han forstår, hvad vælgerne vil have. Hvis hans vælgere vil bygge en bro mellem øst og vest, så vil Fico stå for at bygge den bro.

- Men grundlæggende gør han det for sin egen skyld og ikke for folket, har Peter Bardy sagt til Information.

I 2022 blev Fico anklaget for kriminel sammensværgelse ved at bruge blandt andet skatteoplysninger mod sine politiske fjender. Anklager, han nægtede, og som senere blev frafaldet.

Ifølge AFP er Ficos yndlingsudtryk, "tålmodighed fører altid røde roser med sig".

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU