Britisk selskab får ok til dyrefoder med kød fra laboratorie
De første dåser hundemad og kattemad med laboratoriefremstillet kød ventes i supermarkederne senere i år.
Storbritannien har som det første land i Europa godkendt salg af kød, der er dyrket i laboratorier.Kødet er dog indtil videre kun godkendt til dyremad.
Det skriver de britiske medier The Guardian og Financial Times.
Virksomheden Meatly indgav sidste år en ansøgning om at få godkendt dyrefoder, der indeholder kød dyrket i laboratorier i stedet for kød fra slagtede dyr.
Meatly forventer at sende de første dåser hundemad og kattemad med laboratoriefremstillet kyllingekød ud til supermarkederne senere i år.
Salg og udbud af køderstatninger, der er fremstillet af soja eller ærteprotein, er steget i mange europæiske lande.
Men det kyllingekød, der er dyrket i laboratorier, er fremstillet af celler fra æg.
Meatlys direktør siger til Financial Times, at det til dels er takket være brexit, at godkendelsen er faldet på plads.
Den britiske udtræden af EU har betydet, at britiske selskaber ikke skal følge EU's regler på området mere.
Men Meatly har også fået godkendt sine produkter på grund af den tidligere konservative regerings fokus på bioteknologi og innovation.
- Det viser Storbritanniens ønske om at positionere sig som en leder på disse innovative områder og inden for fødevareteknologi, siger direktør Owen Ensor til avisen.
Mange dyreelskere har kvaler over at fodre deres kæledyr med kød fra andre dyr, skriver The Guardian.
Avisen citerer en undersøgelse fra universitetet i Winchester, hvor 50 procent af de adspurgte kæledyrsejere siger, at de ikke vil have noget imod at fodre deres dyr med kød fremstillet i et laboratorie.
I samme undersøgelse siger 32 procent, at de selv kunne finde på at spise den type kød.
En anden undersøgelse fra tidsskriftet Science Direct har vist, at den globale produktion af foder til kæledyr har samme indvirken på klimaet som den samlede årlige udledning af drivhusgasser fra lande som Filippinerne eller Mozambique.
I mange lande - herunder Frankrig, Italien, Østrig og syv stater i USA - er der stor modstand mod laboratoriedyrket kød. Et af argumenterne er, at det truer landmændene på deres levebrød, skriver Financial Times.
/ritzau/