Britisk blues' godfather John Mayall er død som 90-årig

24. JUL 2024 • 03:11UDLAND

John Mayall fostrede bluesstjerner som Eric Clapton og Peter Green. Mandag døde han i en alder af 90 år.

Den britiske blueslegende John Mayall er mandag død i sit hjem i en alder af 90 år.

Sådan lyder det på musikerens officielle facebookside ifølge den amerikanske avis The New York Times.

- Det er med tunge hjerter, vi deler nyheden om, at John Mayall sov stille ind i sit hjem i Californien i går (mandag lokal tid, red.) omgivet af sin kærlige familie, lyder det i opslaget.

John Mayall har ifølge opslaget døjet med sit helbred igennem længere tid, hvilket tvang ham til at stoppe livet som turnerende musiker.

Det dårlige helbred har "endelig givet fred til en af landevejens største krigere", lyder det.

John Mayall er kendt som multiinstrumentalist, der var habil på både guitar, keyboard og bag mikrofonen.

Mayall stiftede i 1960'erne gruppen John Mayall & the Bluesbreakers med inspiration fra de sorte bluesorkestre i den amerikanske storby Chicago.

Orkestret spillede Mayalls egne sange, men gav også coverversioner af samtidens største bluesnavne som Otis Rush, Freddie King og Ray Charles.

Gruppen blev et slags turnerende bigband af hyppigt udskiftende bandmedlemmer, der bød på flere navne, som senere skulle markere sig i Storbritanniens absolutte musikalske elite.

Gruppen havde blandt andet i slutningen af 1960'erne Eric Clapton på guitar. Clapton stiftede siden supergruppen Cream, hvis bassist, Jack Bruce, også havde en fortid i Mayalls orkester.

Claptons guitarlyd i gruppen skulle blive så ikonisk, at Marshall - velsagtens verdens bedst kendte producenter af guitarforstærkere - endte med at opkalde guitaristens forstærker efter gruppen.

Hans marshallforstærker fra 1962 er i dag kendt som en Marshall Bluesbreaker og er en af producentens bedst sælgende modeller nogensinde.

Peter Green, John McVie og Mick Fleetwood, som var blandt de første medlemmer af Fleetwood Mac, spillede med i John Mayall & The Bluesbreakers.

Også Mick Taylor gjorde karriere i gruppen, inden han blev rekrutteret af The Rolling Stones.

John Mayall opløste The Bluesbreakers i slutningen af 1960'erne og rejste til USA, hvor han eksperimenterede med mere avantgarde musik.

Han udgav flere jazzplader med kendte amerikanske jazzmusikere, inden han i 1980'erne genoptog bluesbreakerprojektet med en række nye musikere.

Han har i alt udgivet 35 album. Det sidste, "The Sun Is Shining Down", blev udgivet i 2022.

I 2005 blev han tildelt den britiske orden OBE.

Mayall har været gift to gange, senest med bluessangeren Maggie Mayall, som han fik seks børn sammen med. De to blev skilt i 2011.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT