Biden og Frederiksen lover F-16-kampfly i sommer - Zelenskyj takker

10. JUL 2024 • 17:14UDLAND

Zelenskyj kalder det alle ukraineres mål at få F-16-fly på vingerne i en tak til USA, Danmark og Holland.

Danske og hollandske F-16-kampfly kommer på vingerne over Ukraine denne sommer for at bekæmpe Rusland.

Det lover den amerikanske præsident, Joe Biden, i en fælles pressemeddelelse udsendt fra Det Hvide Hus. Det sker i samarbejde med statsminister Mette Frederiksen (S) og Hollands premierminister, Dick Schoof.

- Regeringerne i Danmark og Holland har igangsat processen med at donere amerikanskproducerede F-16-fly til Ukraine med støtte fra USA.

- Processen med at overføre disse F-16 er i gang, og Ukraine vil kunne flyve operationelle F-16 denne sommer. Vi kan ikke give yderligere detaljer for nuværende på grund af operationelle sikkerhedshensyn, lyder det.

Dermed følger Danmark tidsplanen for, hvornår flyene sendes til Ukraine. Det var ventet, at det ville ske denne sommer.

Det glæder statsminister Mette Frederiksen, siger hun under Nato-topmødet i Washington.

- Det er en rigtig svær operation. Det er vigtige fly og et vigtigt våben for ukrainerne at få, men det har også krævet rigtig meget. Vi arbejder planmæssigt, siger Mette Frederiksen.

Norge vil sende seks F-16-fly til Ukraine i løbet af året, lyder det onsdag.

Nabolandet har deltaget med to F-16-fly i uddannelsen af ukrainske piloter på Flyvestation Skrydstrup.

Ved udgangen af året vil der være uddannet omkring 20 ukrainske F-16-piloter på dansk jord. Herefter stopper træningen i Danmark.

En vigtig del af donationen er, at ukrainerne bliver udannet i at flyve og vedligeholde F-16-flyene ifølge forsvarsminister Troels Lund Poulsen (S).

- Vi er tæt på at kunne være i stand til at levere de første F-16-fly i løbet af sommeren. Det er på baggrund af et års træningsaktiviteter, hvor ukrainske piloter bliver i stand til at betjene F-16-fly.

- Det er en meget stor operation, som ikke udføres fra den ene dag til den anden. Når flyene skal afsted, skal der også være folk til at tage imod dem, og der skal være et setup for vedligehold, så det kan lade sig gøre, siger han.

Forsvarsministeren afviser at oplyse, hvornår flyene ankommer til Ukraine.

- De bliver leveret i løbet af sommeren, og vi går ikke mere ind i det af operative hensyn. Tidsplanen bliver ikke forsinket i forhold til det, vi har arbejdet efter det seneste år, siger Troels Lund Poulsen.

Der har i foråret været meldinger fra Ukraine om, at Rusland har intensiveret angreb på landingsbaner, som er nødvendige, hvis Ukraine ønsker at få F-16-fly på vingerne fra ukrainsk territorium.

Militære eksperter har spekuleret i, at F-16-flyene kan være placeret uden for Ukraine, men det er ikke fra ukrainsk eller Natos side blevet oplyst, hvad planerne præcist er.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, kvitterer for beskeden om F-16-flyene på X:

- Jeg er taknemmelig for, at USA, Danmark og Holland har taget de nødvendige skridt mod det mål, som er alle ukraineres: At styrke det ukrainske luftrum med F-16-fly, skriver Zelenskyj.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU