Areal fem gange så stort som Danmark brændt ned i Brasilien

12. OKT 2024 • 15:46UDLAND

En ny opgørelse kortlægger skovbrandenes skade i Brasilien i år. Det går særligt ud over Amazonas Regnskoven.

I Brasilien har skovbrande mellem januar og september i år brændt et areal på 22,38 millioner hektar ned.

Det svarer til et område, der er mere end fem gange så stort som Danmark. Halvdelen af arealet befinder sig i regnskoven i Amazonas.

Hvis man sammenligner det med samme periode i 2023, er det en stigning på 150 procent.

Det er initiativet MapBiomas, der har lavet en opgørelse over årets voldsomme brande i Brasilien. Det skriver det tyske medie ZDF.

MapBiomas er et netværk af universiteter, ikke-statslige organisationer og teknologivirksomheder. De undersøger primært udviklingen ved at overvåge satellitbilleder.

Ifølge data fra det brasilianske rumforskningsinstitut er der tale om de voldsomste brande i 14 år.

Naturorganisationen WWF har tidligere i år påstået at hovedårsagen for brandene er målrettet brandstiftelse.

Men brandenes omfang skyldes også en meget voldsom tørkeperiode.

- Tørkeperioden i Amazonas, som normalt varer fra juni til oktober, har været særlig voldsom i år, hvilket yderligere har skubbet til krisen i regionen.

- Det afspejler, at klimaforandringerne intensiveres, og det spiller i sidste ende en stor rolle for, om branden spredes, siger Ane Alencar, koordinator ved MapBiomas.

I september blev et areal på 5,5 millioner hektar brændt ned. Det svarer til en stigning på 196 procent, når man sammenligner med september i sidste år.

Det savannelignende område Cerrado, hvor omkring fem procent af jordens dyr og planter hører hjemme, oplevede også massive brande, som berørte 4,3 millioner hektar.

Amazonas-regnskoven bliver af mange set som et vigtigt element i kampen mod klimaforandringer. Det skyldes, at regnskoven har evnen til at optage meget store mængder CO2.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT