Premier League strammer reglerne for ejere og direktører

30. MAR 2023 • 21:07SPORT

Er man straffet for menneskerettighedskrænkelser, kan man ikke længere være klubejer i Premier League-klub.

Personer, der er blevet sanktioneret eller straffet for menneskerettighedskrænkelser, kan ikke længere være ejer eller direktør i en Premier League-klub.

Det blev klubberne i den bedste engelske fodboldrække enige om på et møde torsdag, beretter nyhedsbureauet dpa.

Det samme gælder personer, der har begået voldelig kriminalitet, korruption, bedrageri, skatteunddragelse og hadforbrydelser.

Også personer, der er sanktioneret af diverse organisationer i Storbritannien, bliver automatisk udelukket fra at have med klubledelse at gøre.

Premier League er på det seneste blevet kraftigt kritiseret af menneskerettighedsorganisationer som Amnesty International for at lade den saudiarabiske investeringsfond PIF overtage ledelsen i Newcastle.

Opkøbet blev fordømt af menneskerettighedsorganisationer og fans verden over på grund af Saudi-Arabiens håndtering af menneskerettigheder i landet.

Peter Frankental, der er Amnesty Internationals økonomidirektør i Storbritannien, kalder torsdagens udmelding "et skridt i den rigtige retning". Han vil dog se handling i praksis, før han glæder sig for meget.

- Vil fremtidige bud, der involverer saudiarabiske eller qatarske formuefonde, for eksempel blive blokeret af denne regelændring? Det er langt fra klart, om de vil det, siger Peter Frankental.

Han mener, at Storbritanniens sanktionsliste afspejler regeringens udenrigspolitiske prioriteter, snarere end den objektivt vurderer spørgsmål om menneskerettigheder.

- Den store test for, om denne nye regel er egnet til formålet, er, om den indebærer en seriøs indsats for at vurdere potentielle køberes involvering i menneskerettighedskrænkelser, siger Peter Frankental.

Han vurderer, at Premier League stadig risikerer at blive en legeplads for sportswashing, hvis der ikke gribes ind på den rette måde.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU