Rekordmange søger alkoholrådgivning
Flere end nogensinde søger rådgivning om alkoholproblemer hos Alkolinjen. Det viser de nyeste tal fra 2024.
Rekordmange kontakter Alkolinjen, der hjælper personer med alkoholproblemer og deres pårørende.Det skriver Alkohol og Samfund, der står bag Alkolinjen, i en pressemeddelelse.
Der var 4.648 personer, som kontaktede Alkolinjen i 2024, og det er en stigning på 10 procent fra 2023.
Henvendelserne kommer på telefon, brevkasse og via Alkolinjens chat.
Særligt chatfunktionen er blevet en populær kommunikationsform blandt unge og kvinder, og det kan være en af årsagerne til, at de får flere henvendelser, fortæller Bjarne Stenger Elholm, leder af rådgivningen Alkolinjen.
- Chatten udvidede vi for nogle år siden, fordi vi ikke fik så mange henvendelser fra unge og kvinder under 40, siger Bjarne Stenger Elholm og tilføjer:
- Det at være kvinde og have et alkoholproblem er rigtig tabuiseret at tale om, og det så ud som om, at unge har svært ved at tale i telefon, og derfor kunne chatten være en løsning for dem - og det er også de målgrupper, der bruger chatten allermest.
En anden forklaring på de mange henvendelser kan ifølge Bjarne Stenger Elholm handle om udvidede åbningstider.
- Vi har fået udvidede åbningstider, og det har nok også en indflydelse på, at flere personer kontakter os.
Bjarne Stenger Elholm tror også, at folk generelt er blevet bedre til at fortælle om deres alkoholvaner.
- Det at række ud efter hjælp er blevet mere okay og endda påkrævet, siger Bjarne Stenger Elholm.
Derudover er det ikke fremmed for Alkolinjen at modtage henvendelser fra folk, der er i tvivl om omfanget af deres alkoholproblem.
- Såkaldte tvivlere ringer ofte til os. Vi kan snakke med folk om, hvor meget alkohol fylder i deres liv. Her laver vi en valideret test, der kan indikere, hvor stort problemet er, siger Bjarne Stenger Elholm.
Han fortæller samtidig, at de hjælper folk med at bygge bro videre til et behandlingssystem, hvis det er nødvendigt.
Den nye årsrapport fra Alkolinjen viser, at seks ud af ti, der kontakter Alkolinjen henvises til offentlig alkoholbehandling.
Bjarne Stenger Elholm fortæller, at en stor del af den rådgivning de yder gælder pårørende. Faktisk er det cirka halvdelen af de personer, der kontakter Alkolinjen, der er pårørende.
- Pårørende fylder halvdelen af rådgivningen. Ofte kontakter de pårørende os, før personen der har alkoholproblemer, siger Bjarne Stenger Elholm.
/ritzau/