Professor: Ny adgang til sundhedsdata kan gøre Danmark verdensførende

15. APR 2025 • 06:00INDLAND/KRIMINAL

Ny national indgang til sundhedsdata skal styrke dansk sundhedsforskning og bane vej for nye sundhedsløsninger.

Indtil nu har sundhedsdata ligget spredt i det danske sundhedsvæsen og med begrænsede muligheder for sammenkobling med andre sundhedsdata.

Men med en bevilling på 200 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden bliver der etableret en ny national indgang til sundhedsdata i Danmark.

Det vil styrke dansk sundhedsforskning og bane vej for nye sundhedsløsninger til gavn for patienterne, lyder det i en pressemeddelelse fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

- Hvis vi skal indfri det fulde potentiale, forudsætter det, at forskere bedre kan bruge de indsamlede sundhedsdata. Og det får de nu mulighed for, siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V).

Sundhedsdata er de oplysninger om dit helbred, der registreres, når du er i kontakt med sundhedsvæsenet. Det giver en unik mulighed for at finde årsager til sygdom og skabe et godt og effektivt sundhedsvæsen.

Den nye tilgang vækker stor begejstring hos Henning Bundgaard, der er professor, overlæge og dr.med. ved hjertecenteret på Rigshospitalet og Københavns Universitet.

- Det er bare fantastisk, at der er nogen, som ser den her mulighed, og som sætter strøm til at få det gennemført. Det er fra forskerhold sød musik i vores ører, siger Henning Bundgaard.

Sidste år blev supercomputeren Gefion lanceret. Og senere i år får Danmark endnu en supercomputer, som bygges af Nationalt Genom Center og regionerne i fællesskab.

De to supercomputere skal være med til at styrke dansk forskning på sundhedsområdet. Det skal blandt andet ske med en fælles it-platform.

Den vil understøtte brugen af supercomputerkapacitet, der gør det muligt at foretage avancerede analyser.

At det først kan lade sig gøre nu, skyldes, at det kræver en enorm mængde computerkraft, forklarer professor Henning Bundgaard.

Han kalder det, at computerkraften kan spille sammen med de mange data, "en medicinsk verden version 2.0".

- Danmark har virkelig mulighed for at sætte af og blive verdensførende, siger han.

Det gælder for brugen af kunstig intelligens til udvikling af algoritmer, der kan diagnosticere, behandle og følge patienter.

- I stedet for at vi sidder og venter på, at de udvikler det i USA eller andre steder, kan vi være foregangsmændene, der udvikler det til resten af verden. Primært til gavn for de danske patienter, men i høj grad også med et globalt udsyn, siger Henning Bundgaard.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT