Patienterstatningen giver medhold i 122 sager om benamputation

22. SEP 2024 • 03:51INDLAND/KRIMINAL

En fjerdedel af de patienter, der har indgivet klage over amputering af ben, har fået tilkendt erstatning.

En fjerdedel af de patienter, der har indgivet en klage til Patienterstatningen over amputation af et eller flere ben, har fået medhold i deres klage.

Det skriver avisen Jyllands-Posten.

Patienterstatningen har indtil videre afgjort 606 ud af 627 sager om benamputationer.

I 122 sager er myndigheden nået frem til, at patienten sandsynligvis kunne have undgået en amputation med korrekt udredning og behandling.

En patient kan have flere sager. Målt på antallet af personer har 25 procent fået medhold.

Indtil videre har 106 patienter fået erstatning for sammenlagt 40,7 millioner kroner.

- Andelen af benamputerede, der har fået medhold i deres klage, er stor i forhold til andre store sagskomplekser som for eksempel sagen om mangelfulde brystkræftoperationer og covid-19, hvor kun 10 procent af klagerne fik medhold, siger Karen-Inger Bast, som er direktør for Patienterstatningen, til Jyllands-Posten.

Patienterstatningen er den myndighed i Danmark, som afgør, om patienter kan få erstatning, hvis de er kommet til skade i sundhedsvæsenet eller har fået bivirkninger ved medicin.

De fleste af de patienter, der har fået medhold i deres klagesag og er blevet tilkendt erstatning, kommer fra Region Midtjylland og Region Sjælland, hvor der også er indgivet flest sager.

Sagen med amputationer, der muligvis kunne have været undgået, rullede i Region Midtjylland i 2022.

En undersøgelse viste, at en række amputationspatienter i regionen muligvis kunne have undgået amputation, hvis de havde fået den rette karkirurgiske behandling i tide.

De pågældende patienter blev vejledt i at søge erstatning.

Efter den midtjyske gennemgang gik også Region Sjælland og Region Syddanmark i gang. Også her blevet der fundet patienter, som fik vejledning i at søge erstatning. Det gjaldt over 400 patienter for de tre regioner.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT