Nyt system forkorter ventetid på ambulancer med 26 sekunder
Det er selve processen med at udvælge og afsende køretøjet, der i 2024 blev overtaget af et automatisk system.
Et nyt system har siden januar 2024 effektiviseret udsendelserne af de mest akutte ambulancer i Region Hovedstaden.Det oplyser Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.
Ifølge Thomas Reimann, som er direktør i Region Hovedstadens Akutberedskab, er den såkaldte disponeringstid faldet fra 27 sekunder til 1 sekund i den periode, det nye system har været i brug.
Det er processen at finde et passende køretøj og afsendelsen, der er blevet automatiseret. Automatiseringen gælder i øjeblikket kun såkaldte a-kørsler, som er de mest akutte og livstruende kørsler.
Dog åbner succesen med systemet op for, at det i fremtiden måske kan bruges til mindre akutte kørsler. Det oplyser Thomas Reimann.
- Når vi har fået stabiliseret det her autodisponeringssystem, og vi har fået erfaring med det, kigger vi videre på, om vi kan bruge det til andre typer kørsler. Som eksempelvis mindre akutte kørsler, som vi har også i akutberedskabet, siger han.
Det er stadig sundhedsfagligt personale, der vurderer om en ambulance skal sendes afsted.
Forskellen er, at det tidligere var det sundhedsfaglige personale, der skulle finde frem til det passende køretøj.
Ifølge Thomas Reimann reducerer det nye system stressen for det sundhedsfaglige personale, der tidligere har skulle tage en masse beslutninger, inden køretøjet blev sendt afsted.
- En fordel ved at automatisere vores disponeringssystem på de mest akutte kørsler er, at vi kommer hurtigere frem til borgerne, der har et akut behov for hjælp. Derudover er det en fordel i forhold til arbejdsmiljøet hos vores disponenter. Det er færre beslutninger, de skal træffe i de meget akutte situationer, siger han.
Siden systemet blev taget i brug, er medianresponstiden blevet reduceret fra 6 minutter og 40 sekunder til 6 minutter og 9 sekunder. Dermed er responstiden i det sidste år blevet reduceret med lidt mere end de 26 sekunder.
Det skyldes ifølge Thomas Reimann, at Region Hovedstaden også har arbejdet med effektivisering på andre områder.
Blandt andet er man blevet bedre til at forkantsdisponere køretøjerne. Det betyder, at der sendes et nyt beredskabskøretøj til et område, hvis et andet beredskabskøretøj har forladt området på grund af eksempelvis akutkørsel.
/ritzau/