Mange tusinde danskere er frivillige i digitale medborgerhuse

13. APR 2024 • 12:35INDLAND/KRIMINAL

En ny undersøgelse viser, at frivillige på Facebook bruger flere arbejdstimer end traditionelle frivillige.

Ildsjæle har i årevis frivilligt drevet medborgerhuse landet rundt, hvor der er faciliteret arrangementer og fællesskaber for lokalsamfund.

Men i takt med at samfundet er blevet mere digitaliseret, er medborgerhusene og dets frivillige rykket online - og lever i bedste velgående der.

En ny undersøgelse fra Analyse & Tal og TrygFonden viser, at der er 9000 facebookgrupper, der fungerer som digitale medborgerhuse.

Det kan være grupper som "Det sker i Horsens", "Vi hjælper hinanden - fordi vi har lyst" og "Konfirmationskørsel for udsatte (GRATIS)."

Grupperne har mere end 50 millioner medlemskaber, og de er alle drevet af frivillige administratorer og ordstyrere.

Analyse & Tal har kortlagt, at der er omkring 20.000 frivillige, der administrerer dem.

Men der kan potentielt være flere hundredtusinder, siger Mikkeline Thomsen, der er en af rapportens forfattere og partner i Analyse & Tal, i en pressemeddelelse.

- Vi ved, at der er mange flere både grupper og frivillige, end dem vi har kortlagt.

- I vores repræsentative undersøgelse svarer 11 procent af voksne i Danmark, at de er administrator eller ordstyrer i en Facebookgruppe, siger hun.

De digitale frivillige bruger desuden flere arbejdstimer end traditionelle frivillige. Fire ud af fem digitale frivillige er aktive på daglig basis, og mere end hver tiende tjekker ind en gang i timen, står det i undersøgelsen.

Samtidig har 76 procent været digital frivillig i tre år eller længere.

Ifølge undersøgelsen gør de digitale medborgerhuse en stor og positiv forskel for medlemmerne og for den digitale offentlige debat.

Det kan for eksempel være i form af, at man kan få hjælp til at løse familiekonflikter, etablere sin amning eller måltider sidste på måneden, hvis man er økonomisk udsat, lyder det.

- Undersøgelsen viser klart, at vi som befolkning gerne vil hinanden. Vi hjælper, rådgiver, støtter, inspirerer og videndeler i de forskellige digitale grupper, siger Mikkeline Thomsen.

Ifølge undersøgelsen skulle 70 procent af danskerne være medlem af en Facebookgruppe, og halvdelen af befolkningen være aktive i en gruppe ugentligt.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU