Mænd på kvindedominerede studier overvejer at droppe ud

6. JUL 2024 • 11:44INDLAND/KRIMINAL

12 procent af mænd på kvindedominerede studier overvejer at droppe ud første år, viser undersøgelse fra EVA.

Dobbelt så mange mænd, der går på såkaldt kvindedominerede uddannelser, overvejer at droppe ud af uddannelsen på det første år sammenlignet med alle andre studerende.

Konkret er det 12 procent, viser en undersøgelse lavet af Danmarks Evalueringsinstitut (EVA), mens alle andre grupper ligger på omkring seks procent.

Mændene på de kvindedominerede uddannelser ligner ellers de andre grupper, når det kommer til faglig motivation - faktisk er de langt mere motiverede end kvinder, der går på mandsdominerede uddannelser.

Ifølge Bjarke Tarpgaard Hartkopf, der er områdechef for videregående uddannelse ved Danmarks Evalueringsinstitut, er der noget der tyder på, at mændene har sværere ved at træffe "kønsutraditionelle" studievalg end andre.

- Det kunne godt tyde på, at det er lidt sværere for dem at træffe det kønsutraditionelle studievalg, end det er for andre, vurderer han.

- Det synes jeg, peger i retning af, at man skal lede efter nogle lidt bredere forklaringer. For eksempel den måde, man ser på faget. Hvad bliver man mødt af, hvis man træffer det her valg, når man taler med andre om det? Hvad er det for en status, der er i samfundet?

- Og hvis det er den slags, der er på spil i forhold til deres frafaldsovervejelser, så er det måske nogle af de samme ting, som det ville være godt at tage fat på i forhold til at få rekrutteret nogle flere mænd på de her uddannelser, siger Bjarke Tarpgaard Hartkopf.

Det store frafald af mænd på kvindedominerede uddannelser bliver forværret af, at mange af dem er inden for fag, hvor der mangler arbejdskraft, eksempelvis sygeplejersker og pædagoger.

I 2023 var der ifølge tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet 23,7 procent mænd på pædagoguddannelserne og 8,5 procent mænd på sygeplejeuddannelserne. I begge faggrupper er der stor mangel på personale.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU