Kulturminister vil have jyske molerklinter på verdensarvsliste
Borgmestre ser stort potentiale for flere turister, hvis kystskrænter på Mors og Fur optages som verdensarv.
Molerklinterne på Mors og Fur er så enestående, at de bør optages på FN's liste over verdensarv.Det er budskabet fra kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M), der onsdag underskriver en ansøgning til FN-organisationen Unesco.
- I moleret gemmer sig fossiler fra dengang, da landskaberne blev skabt for mange millioner år siden.
- Det er helt unikke områder, og jeg tror på, at endnu flere - både herhjemme og i udlandet - vil få øjnene op for stederne, hvis de kommer på verdensarvslisten, siger Jakob Engel-Schmidt.
Det er de stejle kystskrænter ved Hanklit på Mors og Knudeklint på Fur, der søges optaget på listen, som i forvejen har 11 bidrag fra Rigsfællesskabet.
Det gælder blandt andet Jelling-monumenterne, fem danske vikingeborge og Roskilde Domkirke.
Molerklinterne blev dannet for 55 millioner år siden, da et stort hav dækkede det meste af Danmark.
De indeholder mange velbevarede fossiler af især fisk, men også insekter, planter og fugle, som levede i og omkring det forhistoriske hav.
Bag ansøgningen om optagelse på verdensarvslisten står Morsø Kommune og Skive Kommune i samarbejde med Museum Mors og Museum Salling.
Borgmester i Morsø Kommune Hans Ejner Bertelsen (V) ser store perspektiver, hvis det lykkes at få stederne optaget på listen.
- Rent kommercielt betyder det, at flere turister finder til Mors - og også en anden type af turister, end vi har set tidligere. Det kan også betyde, at vi naturligt kan udvide turistsæsonen på Mors, siger han.
Også Skives borgmester ser et potentiale for at lokke flere besøgende til Fur, som er en del af Skive Kommune.
- Det vil give vores egn meget store turistmæssige muligheder at få verdens opmærksomhed rettet mod Skive og Mors og den unikke natur, vi har her, siger Peder Christian Kirkegaard (V).
Moler er et råstof, som siden 1920'erne har været gravet og anvendt industrielt til blandt andet byggematerialer og kattegrus.
Der er fortsat aktive molergrave på Mors og Fur. Men aktiviteterne vurderes ikke at være i konflikt med værdierne på de to lokaliteter, der søges optaget på verdensarvslisten.
Sidste år sendte Danmark en ansøgning til Unesco om at få sat Møns Klint på listen.
Det forventes, at Unesco træffer afgørelse - både om Møns Klint og molerklinterne - i sommeren 2026.
/ritzau/