Gps-mærket ulv foretrækker natur og undgår mennesker

4. JUN 2023 • 15:05INDLAND/KRIMINAL

En ung ulvs færden er blevet kortlagt via gps-data. Ulven befandt sig mest på naturområder og undgik veje.

En ulvs færden er for første gang blevet kortlagt i Danmark.

Det er sket via en gps-mærkning, som har indsamlet data om ulvens opholdssteder og adfærd i perioden mellem december 2022 og marts i år.

Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som "natur". Den befandt sig slet ikke på bebyggelsesarealer.

Det skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Den unge ulvs bevægemønster er præcis det, man kan forvente af en vild ulv, konstaterer Miljøstyrelsens ulvemedarbejder Lasse Jensen.

- Den undgår mennesker og opholder sig i naturen, hvor den har et solidt naturligt fødegrundlag i form af råvildt og krondyr, siger han i pressemeddelelsen.

Selv om dataene fra de tre måneder giver et retvisende billede for, hvordan denne ulv opfører sig, er der individuelle forskelle.

Det siger professor Peter Sunde fra Institut for Ecoscience på Aarhus Universitet. Han er også en del af det forskerhold, der har udstyret ulven med gps-halsbåndet.

- Vi skal være meget forsigtige med at generalisere til, at det er sådan alle ulve i Danmark vil opføre sig. Det kræver flere ulve, før vi kan trække den type konklusioner, siger professoren.

Ulven er født på det militære øvelsesterræn Borris Hede øst for Skjern. Her befandt den sig størstedelen af tiden. 21 procent af tiden befandt den sig i skov, mens den brugte fem procent af sin tid på landbrugsarealer.

Den bevægede sig i gennemsnit ti kilometer om dagen og var især aktiv omkring solopgang og solnedgang.

Det er forskere fra Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum, der har stået for at fange, mærke og overvåge ulven.

I løbet af de tre måneder iværksatte forskerne et forsøg, der skulle belyse, hvad der sker, når et menneske kommer tæt på en hvilende ulv. Forsøget blev kaldt et "rødhætteeksperiment".

Da personen kom tættere på ulven end 50 meter, rejste ulven sig og bevægede sig væk. Den fortsatte hele 8,5 kilometer, før den lagde sig ned og hvilede igen.

Det viser, at ulven ikke har mistet sin skyhed over for mennesker, konkluderer Miljøstyrelsen.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU