Energisektor er klar til at beskytte anlæg med hegn og vagter

12. JUN 2024 • 21:21INDLAND/KRIMINAL

Sektor skal nok selv stå for sikring af anlæg, men organisation savner klarere billede af de fysiske trusler.

Den danske energisektor er parat til at etablere hegn, indsætte vagter eller andet, der er nødvendigt for at øge sikkerheden.

Men man har brug for mere præcise trusselsvurderinger, så "vi ikke selv på mavefornemmelsen går og laver ændringer".

Det siger teknologidirektør i erhvervsorganisationen Green Power Denmark Jørgen S. Christensen.

- Vi kan se, der kommer signaler om, at der er en større fysisk trussel, og der er det vigtigt, at vi får præcise trusselsvurderinger fra myndighederne. Så skal vi nok stå for at etablere, hvad der er nødvendigt af hegn, vagter eller andet, der er brug for.

Samtidig skal myndighederne være klar til at reagere på, hvad energisektoren måtte observere, siger han.

- Vi skal have en tættere dialog om, hvem det er, vi skal henvende os til, hvis vi ser noget på overvågningskameraerne, og om de så er klar til at tage imod vores oplysninger og reagere med passende magtmidler.

Meldingen kommer, efter at Energistyrelsen tidligere onsdag anbefalede at hæve sektorberedskabet for energisektoren fra grøn til gul.

Gul afspejler, at der er aktører, som har kapacitet og intention om angreb eller anden skadelig aktivitet. Men der er ikke indikation på planlægning af konkrete angreb.

Et øget sektorberedskabsniveau er et signal til virksomhederne i el- og gassektoren om at udvise øget opmærksomhed.

Energistyrelsen anbefaler også, at der iværksættes "konkrete beredskabsforanstaltninger".

Men de konkrete tiltag varierer fra anlæg til anlæg, og af sikkerhedsårsager kommunikeres de ikke offentligt.

- Der er beredskabstiltag kommunikeret internt fra myndighederne, men vi savner stadig et klarere trusselsbillede, siger Jørgen S. Christensen.

- Center for Cybersikkerhed laver sektorspecifikke vurderinger for forskellige typer cyberangreb, men vi efterspørger, at dem, der laver trusselsvurderinger, også laver sektorspecifikke trusselsvurderinger for den mere fysiske sikkerhed.

I begyndelsen af juni blev truslen for destruktive cyberangreb hævet fra lav til middel.

Også i maj advarede Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) om, at truslen for hybride angreb og cyberangreb er steget.

Jørgen S. Christensen påpeger, at erfaringen med it-sikkerhed efterhånden er stor. Det er indikationer på en stigende fysisk trussel, der nu kræver rettidig omhu, siger han.

- Vi skal ikke male fanden på væggen, men der er en stigende trussel, og den vil vi gerne anerkende, men så skal vi have et mere præcist billede af, om det for eksempel er vagter eller hegn, der er brug for?

Tiltag vil afhænge af, om der er tale om efterretningsagenter eller droner, påpeger han, og "det ville være dumt at lave tiltag for det ene, hvis truslen er for det andet".

Branchen er blevet orienteret om, at beredskabsniveauet er hævet fra onsdag.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

17. JUL 2024 • 11:27SPORT
Randers henter angriber i Frankrig