Efter 335 år i Danmark returneres hellig brasiliansk kappe

12. SEP 2024 • 05:00INDLAND/KRIMINAL

En forfader vender hjem, siger Tupinambá-leder om yderst sjælden fjerkappe, som Nationalmuseet giver tilbage.

Det er en hellig genstand for det brasilianske Tupinambá-folk, men i årevis har der ikke været et eksemplar af den røde kappe af ibisfjer i landet.

Men det har ændret sig.

Nationalmuseet, som har haft fem i samlingen, har doneret et eksemplar, og torsdag afholdes en ceremoni på det brasilianske nationalmuseum.

Her deltagere flere brasilianske ministre, Tupinambá-ledere og også den danske ambassadør i landet, Eva Bisgaard Pedersen.

Hun fortæller, at kappens hjemkomst fylder i den brasilianske offentlighed.

- Det var et nationalt traume, da nationalmuseet brændte i 2018 – lidt som Børsen i Danmark – med alle de her genstande, så det fylder meget.

- Det betyder noget for Tupinambá-folket og for de oprindelige folks rettigheder. Så der er flere ting, der gør, at det fylder, siger hun.

Det er Tupinambá-ledere og nationalmuseet i storbyen Rio de Janeiro, som har anmodet om at få kappen af Nationalmuseet.

Den blev tidligere brugt ved særlige religiøse ritualer og andre ceremonier og har i dag en stor historisk og spirituel værdi for Tupinambá-folket.

Ifølge forskningschef Christian Pedersen er der 11 eksemplarer tilbage i verden - men altså ingen i Brasilien efter den store brand.

- Det - koblet med den enorme betydning for Tupinambá-folket - gjorde, at vi synes, at det er rigtigt at imødekomme ønsket, siger han.

Hvordan kappen er endt i dansk varetægt, vides ikke.

- Vi kan bare se, at den i 1689 er registreret i inventaret i Det Kongelige Kunstkammer. Men hvordan den er kommet der, har der været spekuleret meget over, fortæller Christian Pedersen.

Det har været en lang proces at få kappen til Brasilien.

Før eksotiske fjer må passere landegrænser, kræver det tilladelse, og fjerkappen har skullet i et særligt kammer for at skadedyrssikre den.

Men i sommer blev den sendt afsted, og 11. juli ankom den til landet.

I dagene op til torsdagens ceremoni har Tupinambá-folket, hvoraf der er cirka 4600 tilbage, holdt vågeritualer og besøgt kappen på museet.

Da det sidste år blev annonceret, at den skulle returneres, skabte det stor glæde hos Tupinambá-leder Babau, som takkede Nationalmuseet.

- For os betyder donationen af Tupinambá-kappen, at en forfader vender tilbage, sagde lederen i en pressemeddelelse fra Nationalmuseet.

- Vi fortsætter med at skabe andre kapper. Men nu ved en generøs donation vil vores største relikvie vende tilbage til Brasilien, lød det.

Det er ikke første gang, at Nationalmuseet har fået en anmodning om at levere en genstand tilbage. Det er sket tre gange de sidste ti år.

Foruden fjerkappen drejer det sig om en samisk shaman-tromme fra 1600-tallet og tre skulpturfragmenter fra Parthenontemplet i Grækenland.

Trommen blev udleveret, men skulpturfragmenterne er blevet i Danmark.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT