Den truede brushane slog ynglerekord for første gang i 30 år

15. SEP 2023 • 12:12INDLAND/KRIMINAL

På vadehavsøen Mandø er tre brushane-hunner spottet med unger på de enge, der er en del af et naturprojekt.

For første gang i 30 år er tre hunner af den truede fugleart brushane spottet med unger på vadehavsøen Mandø.

Det oplyser Naturstyrelsen på sin hjemmeside.

Brushøns er i stor fare for at forsvinde fra Danmark som ynglefugl. Det er en af de mest truede og kræsne, ynglende engfugle.

Et naturgenopretningsprojekt på Mandø har siden 2016 arbejdet for at give brushøns og andre sjældne fugle nye og bedre levesteder.

- Helt konkret, når vi nu ser brushønspar på Mandø, så er de udtryk for, at vi har arbejdet målrettet på at gøre områderne mere attraktive for arten, siger Bent Rasmussen, skovrider i Naturstyrelsen.

Tidligere har det været et problem, at de attraktive områder er blevet ændret, fordi de er blevet forringet af en relativ intensiv landbrugsdrift, tilføjer skovrideren.

Fra 1994 og frem til 2021 blev der kun spottet fem brushønspar med unger i hele Vadehavet.

Nogle af de forbehold, som bliver taget for at passe på fuglene, er, at de græssende kvæg først bliver lukket ud på bestemte områder, når fuglenes æg og unger er klar til det.

Det er en "supergod nyhed" hos Dansk Ornitologisk Forening, at de ynglende brushaner er tilbage i området.

- De har været væk fra området i en årrække, og det er et område, der netop tidligere har været vigtigt for brushaner, siger Knud Flensted, biolog hos Dansk Ornitologisk Forening.

- Det her er et bevis på, at man kan få en af de truede fuglearter tilbage, hvis man bare gør en indsats, tilføjer han.

Brushanen er ifølge Bent Rasmussen en helt særlig fugl, da dens fjerdragt er spektakulær. Den sætter også i dans, når den skal gøre sig til for en partner.

- De (brushøns red.) er en indikatorart for, hvordan de truede engfugle har det generelt. Det, at de nu begynder at komme igen, glæder os enormt meget, siger Bent Rasmussen.

Naturgenopretningsprojektet er et samarbejde mellem Den Danske Naturfond, Esbjerg Kommune, Nationalpark Vadehavet og Naturstyrelsen.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT