Bornholmsk fiskeriforening nedlægger sig selv efter 141 år

10. MAJ 2024 • 11:36INDLAND/KRIMINAL

Grundet dårlige forhold for fiskeri i Østersøen ventes bornholmsk fiskeriforening fredag at nedlægge sig selv.

Det står så dårligt til med fiskeriet i Østersøen, at Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening efter 141 år ventes at nedlægge sig selv.

Det vil ske på en ekstraordinær generalforsamling fredag aften, oplyser formand Thomas Thomsen.

- Vi er nået ned på et medlemstal på 34, hvoraf kun fem lever 100 procent af fiskeri. Det gør de i andre farvande end Østersøen. Så der er ikke grobund for at opretholde foreningen, siger han.

Årsagen er ifølge Thomas Thomsen, at havmiljøet ikke fordrer gode nok forhold, til at fisk kan leve der.

- Vi er blevet svigtet politisk både i forhold til den voksende sælbestand, og man har heller ikke levet op til de forpligtelser, man har sat sig selv i forhold til vandmiljøplaner.

- Og det gør det jo ikke bedre, når der også er klimaforandringer, og der også blive pumpet en masse næringsstoffer ud i havet. Så vi ser ikke, at fiskeriet kan vende tilbage til Bornholm i løbet af de næste 10-15 år, siger han.

Det blev vedtaget den 12. april i år, at foreningen skulle nedlægge sig selv, skrev DR efter en generalforsamling i foreningen.

30 ud af foreningens 34 medlemmer stemte for at nedlægge foreningen.

Og det er vemodigt, siger Thomas Thomsen.

- Det er et sted, som vi har bevæget os hen imod i et stykke tid, og nu er det endegyldigt. Jeg har fisket i 38 år og har været formand for foreningen i 15 år. Det er en del af min identitet, som jeg lægger fra mig nu, siger han.

Det er blandt andet den vigende torskebestand og et fald i antallet af aktive medlemmer, som ligger til grund for nedlæggelsen, lyder det i foreningens beretning ifølge DR.

Flere forskere peger desuden på, at fiskerne også selv har bidraget til havmiljøets tilstand ved at overfiske gennem 1980'erne, indtil der kom kvoter.

Men Thomas Thomsen afviser pure, at de står med hovedansvaret.

- Ja, der var overfiskeri. Men vi havde en torskebestand, der gik fremad fra 00'erne og indtil 2012. Derefter stagnerede det. Så der må være noget andet på spil.

- Samtidig udnytter vi kun vores kvoter med 60 procent. Så vi er slet ikke i nærheden af at have fisket vores kvoter op, siger han.

En fiskekvote er den samlede tilladte fangstmængde i et havområde i løbet af et år.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU