Wammen kan ikke se Folketinget forhindre grønlandsk selvstændighed
Grønland skal ikke være i tvivl om, at Danmark gerne vil rigsfællesskabet, siger Nicolai Wammen i debat.
Hvis Grønland vil have selvstændighed, kommer Socialdemokratiet i hvert fald ikke til at stritte imod i Folketingssalen, hvor det danske Folketing vil skulle give samtykke til grønlandsk selvstændighed.Det må man forstå på finansminister Nicolai Wammen (S), der søndag er Socialdemokratiets repræsentant ved en partilederdebat under De Radikales årlige nytårsstævne i Nyborg.
- Jeg ser ikke for mig, at et dansk folketingsflertal vil forhindre en grønlandsk beslutning, siger Wammen i debatten, hvor også De Radikales politiske leder, Martin Lidegaard, og Liberal Alliances partiformand, Alex Vanopslagh, deltager.
Den seneste tids opmærksomhed på Grønland fylder en stor del af debatten, hvor de tre partiledere langt hen ad vejen er enige.
Ingen af de tre ønsker, at Grønland forlader rigsfællesskabet.
Men vælger den grønlandske befolkning selvstændighed, skal Folketinget "selvfølgelig respektere den lov, vi selv har lavet", lyder det fra Alex Vanopslagh.
Af selvstyreloven fremgår det, at beslutningen om Grønlands selvstændighed træffes af det grønlandske folk. En eventuel aftale mellem Grønlands regering og Danmarks regering om grønlandsk selvstændighed skal herefter godkendes ved en folkeafstemning i Grønland.
Men aftalen skal også ske med samtykke fra både det grønlandske og danske parlament.
Og ingen af de tre deltagere i debatten på nytårsstævnet ser, at Folketinget potentielt kan vise sig at være en stopklods for grønlandsk selvstændighed.
Nicolai Wammen gentager flere gange i debatten, at Grønlands fremtid besluttes af grønlænderne og ikke i København. Samme budskab har statsminister Mette Frederiksen (S) pointeret flere gange, efter USA's kommende præsident, Donald Trump, har vist interesse i at få kontrol over Grønland.
- Vi ser gerne, at vi udvikler og ikke afvikler rigsfællesskabet, lyder det dog fra Wammen.
- Man skal ikke være i tvivl om i Grønland, at vi vil gerne rigsfællesskabet.
Martin Lidegaard siger, at det vil være et "kæmpe tab" at miste Grønland.
- Det er indlysende. Det vil det også være menneskeligt.
Alex Vanopslagh vil heller ikke se det som en lettelse, hvis USA overtager ansvaret.
- Nej, jeg vil se det som et, tab hvis det er sådan, at Grønland på et tidspunkt træder ud af det danske kongeriges rigsfællesskab. Det er et tab af historie, fællesskab og fælles kultur.
- Jeg mener, at vi skal strække os langt for, at grønlænderne ønsker at forblive en del af rigsfællesskabet.
/ritzau/