SF: Skattelettelser i iværksætterudspil gør blot riges pung tungere

12. JUN 2024 • 16:23ERHVERV/POLITIK

SF og fagbevægelsen er vrede over, at regeringen giver skattelettelser i iværksætterstrategi. Gavner de rige.

Det kommer ikke til at gavne iværksættere, at regeringen vil lempe på aktieindkomstskatten i en ny iværksætterstrategi.

Tværtimod kommer det til at gøre de rige rigere, lyder det fra SF's iværksætterordfører, Sigurd Agersnap, i en kritik, der særligt rammer Socialdemokratiet.

- Regeringen lægger endnu en gang op til meget skæve skattelettelser til de rigeste. Det er pilskævt og hjælper altså ikke iværksætterne, men de mennesker, som ejer mange aktier i dag, siger han i en kommentar.

Kritikken kommer efter et EU-valg, hvor Socialdemokratiet tabte vælgere til SF, der blev det største parti.

Regeringen præsenterede onsdag et udspil til en iværksætterstrategi, der vil give skattelettelser på over 750 millioner kroner til erhvervslivet og iværksættere.

En del af skattelettelserne bliver forslået til at sænke aktieindkomstskatten. Det betyder, at man som aktionær bliver beskattet med 27 procent op til en grænse på 80.000 kroner. En grænse der i dag er på 61.000 kroner.

Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Morten Skov Christiansen er positiv over for, at regeringen vil styrke landets iværksættere.

Han mener dog, at regeringens udspil er "en ren gavepolitik til de allerrigeste og helt unødvendigt".

- Desværre indeholder udspillet også meget store skattelettelser, som jeg tvivler på vil styrke iværksætteri og særligt skattelettelsen på aktieudbytte er helt skæv, siger formanden i en kommentar.

Ifølge SF's erhvervsordfører, Lisbeth Bech-Nielsen, har skatteminister Jeppe Bruus (S) allerede indrømmet, at en lempelse af beskatningen på aktieindkomsten ikke hjælper iværksætterne.

Hun henviser i en kommentar til et skriftligt svar fra Jeppe Bruus til Folketinget i marts. Her står, at virkningen vurderes til at være "begrænset" for iværksættere.

En lempelse af aktieindkomstskatten har ikke været noget, som Socialdemokratiet har kæmpet for, men det har Venstre og Moderaterne til gengæld.

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) ser dog ikke, at der er problemer for Socialdemokratiet i at præsentere skattelettelser kort efter et skuffende EU-valg.

- Vores mål er at fastholde nye arbejdspladser i hele Danmark, og der er det her et vigtigt argument. Derfor skal man passe på med at se det her som et taktisk udspil, sagde han på et pressemøde onsdag.

Skatteminister Jeppe Bruus (S) tilføjede, at man ikke skal gøre dagens udspil til et ideologisk slagsmål.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU