S-ordfører: Ikke afgørende hvornår ny pensionsaftale lander

6. OKT 2024 • 12:52ERHVERV/POLITIK

Venstre og Moderaterne ser gerne, at pensionsdebat afklares inden et valg. Socialdemokratiet har ikke travlt.

Selv om Venstre-formand Troels Lund Poulsen søndag har tilsluttet sig Moderaternes ønske om en afklaring på den omstridte pensionsdebat inden næste valg, har Socialdemokratiet fortsat ikke travlt.

- Set fra Socialdemokratiets perspektiv vil det være rigtig fint, hvis man kan lande en aftale på den her side af et folketingsvalg. Men det er ikke afgørende for Socialdemokratiet, hvornår vi lander en aftale, siger politisk ordfører Christian Rabjerg Madsen (S).

- Det, der er afgørende, er at vi lander en aftale, der er god for danske lønmodtagere. Hvis man ser på, hvad partier i Folketinget har meldt ud, så er der meget forskellige holdninger til det her spørgsmål. Derfor forudser jeg også, at det bliver nogle vanskelige forhandlinger.

Troels Lund Poulsen sagde søndag til Politiken, at Venstre vil have afklaret, hvad der skal ske med velfærdsaftalen fra 2006 "før et valg".

Det er velfærdsaftalen, der i dag regulerer pensionsalderen. Aftalen betyder, at pensionsalderen stiger med et år hvert femte år.

Men i august meddelte statsminister Mette Frederiksen (S) til Berlingske, at Socialdemokratiet ikke længere tror på "den automatik, som pensionsalderen hæves med lige nu". Derfor vil partiet have genforhandlet velfærdsaftalen, når der er stemt for den næste stigning i pensionsalderen i starten af 2025.

Siden har det omstridte pensionsspørgsmål splittet de tre regeringspartier.

Socialdemokratiet har nemlig ikke været mere konkret på, hvordan pensionen skal ændres, og hvornår det skal forhandles.

I slutningen af august lagde Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, pres på Mette Frederiksen. Rørt brik skal flyttes, sagde han til Jyllands-Posten.

Derfor ville han have sat gang i et arbejde med et grundlag for at diskutere fremtidens pension. Og det skulle helst gerne udmønte sig i en beslutning inden næste valg.

Mette Frederiksen har sagt, at det vil være det "allerbedste", hvis en ny aftale kan landes inden næste folketingsvalg.

Men det er altså ikke det afgørende for Socialdemokratiet, siger Christian Rabjerg Madsen søndag.

Han siger også, at partiet fortsat "ikke har lagt os fast på en endelig model endnu" for fremtidens pensionsalder.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT