Partier: Regeringen nøler med at beskytte danskerne ved krig

15. JAN 2025 • 12:51ERHVERV/POLITIK

Torsten Schack Pedersen (V) kan ikke love, at analysearbejde om blandt andet beskyttelsesrum afsluttes i år.

Det haster med at få klarlagt, hvordan vi bedst kan beskytte befolkningen, hvis Danmark bliver ramt af krig, krise eller katastrofer.

Ikke mindst set i lyset af den aktuelle situation med mulig sabotage af kritisk infrastruktur, snart tre år efter at Rusland invaderede Ukraine og dermed indledte en krig i Europa.

Derfor er det slet ikke godt nok, at den nye politiske aftale om beredskabsområdet ikke sikrer, at et analysearbejde om blandt andet beskyttelsesrum bliver gjort hurtigt færdigt, mener flere partier, der er med i aftalen.

- Jeg fatter ikke, at man ikke har gjort noget tidligere. Nogle analyser, skal det retfærdigvis siges, er sat i gang i Forsvarsministeriets regi, men der er så meget mere, der skal gøres, siger beredskabsordfører Stinus Lindgreen (R).

Han undrer sig over, at den kommission, der skal klarlægge ansvarsområdet for minister for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen (V), "ikke engang er nedsat endnu".

Ifølge den nye beredskabsaftale skal Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab i foråret "iværksætte en analyse af civilbeskyttelsesområdet, herunder i relation til beskyttelsesrum".

Torsten Schack Pedersen kan imidlertid ikke garantere, at det kommende analysearbejde bliver færdiggjort i år.

- Vi har ikke en tidsplan for arbejdet, så derfor vil jeg være ked af at komme med en dato, som vi ikke har konsolideret endnu.

- Grundlæggende har jeg jo kun det ønske, at vi får afsluttet vores analysearbejde så hurtigt som muligt, så vi kan komme videre. Men jeg kan bare ikke give en dato lige nu, siger han.

Sidste år vurderede Beredskabsstyrelsen sammen med Vurderingsstyrelsen og landets kommuner, at der er omkring 3,6 millioner pladser i beskyttelsesrum i Danmark. En del af disse er imidlertid gamle eller bliver brugt til andre formål.

SF's beredskabsordfører, Anne Valentina Berthelsen, mener, at analysearbejdet må kunne gøres hurtigere.

- Jeg vil kraftigt anbefale ministeren og hans nye ministerium at prioritere, at dette analysearbejde skal færdiggøres, inden vi når til sommeren.

- For de forhandlinger, vi skal have på baggrund af analyserne om at styrke cybersikkerheden og det kommunale beredskab, samspillet mellem dem og Beredskabsstyrelsen, er ekstremt afgørende, siger hun.

Stinus Lindgreen mener, at regeringen har nølet.

- Man har haft tid til at sætte gang i det. Jeg forstår ikke, at det ikke er det første, man gør.

- Det er en udeladelse af de helt store, siger han.

Torsten Schack Pedersen forstår frustrationerne, men holder sig til, at analysearbejdet skal gøres grundigt.

- Jeg er grundlæggende et utålmodigt menneske. Men jeg vil også være sikker på, at vi har et fagligt stærkt grundlag at stå på.

- Vi skal træffe nogle beslutninger, der kan have betydning i en lang årrække. Det skal vi gøre på et stærkt fagligt argument, og det må tage den tid, det tager, siger han.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT