Nationalbanken følger ECB og sænker renten

17. OKT 2024 • 17:50ERHVERV/POLITIK

Rentenedsættelse vil have virkning fra fredag, hvor den ledende rente i Danmark vil være 2,85 procent.

Danmarks Nationalbank følger torsdag Den Europæiske Centralbank (ECB) og sænker ledende rente med 0,25 procentpoint til 2,85 procent, skriver Nationalbanken i en pressemeddelelse.

Rentenedsættelsen vil have virkning fra fredag.

- Dermed holdes det pengepolitiske rentespænd uændret, lyder det i pressemeddelelsen.

Det er tredje gang i træk, at Nationalbanken følger ECB's rentejustering, siden ECB begyndte at sætte renten ned i juni.

Inden da var det ikke sket siden 2019, at renten var blevet sat ned. Seneste gang, renten blev sænket, var i september.

Renten i eurozonen blev torsdag sat ned fra 3,50 procent til 3,25 procent.

Ifølge Jan Strørup Nielsen, der er chefanalytiker ved Nordea, ventes det, at renten vil blive sat yderligere ned i december, inden der ventes yderligere tre nedsættelser i 2025.

Han forventer, at den ledende rente i april næste år vil være på 2,25 procent.

Det skriver han i en analyse i forbindelse med rentenedsættelsen.

Ifølge Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri (DI), er der styr på inflationen i Danmark, som er lavere end i eurozonen.

- Den danske nationalbank sigter ikke efter inflationen, de bruger renten til at holde kronen fast over for euroen, siger Allan Sørensen.

Ifølge ham vil lavere renter især komme boligejere med kortere flekslån til gode. Omvendt vil dem, der har penge i banken, få et lavere afkast.

Fastkurspolitikken kan betyde, at en rentenedsættelse i princippet ikke behøver at være god i forhold til den danske inflation, men at den bliver lavet grundet fastkurspolitikken.

Der kan dog omvendt være tidspunkter, hvor Nationalbanken ikke vælger at følge ECB.

Dagens rentenedsættelse er dog ifølge Kristian Skriver, der er cheføkonom i Dansk Erhverv ikke et problem, da der ikke er pres på kronen.

Det forventes, at inflationen vil stige en smule hen over vinteren som følge af efterspørgsel på energi, men da det er forventeligt, vil ECB have fokus på den såkaldte kerneinflation og priser på tjenester.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT