Minister trækker i land om at afskaffe krav om straffeattester

21. JUN 2024 • 16:16ERHVERV/POLITIK

Et forslag om at afskaffe straffeattestkrav på sociale tilbud er faldet til jorden efter kritik.

Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har trukket et forslag tilbage, selv om det ellers indgår i den økonomiaftale for 2025, som regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) har indgået.

Det skriver DR og Socialmonitor.

Et punkt i aftalen handlede om at afskaffe en forpligtelse for sociale tilbud til at indhente straffeattester, når der skulle ansættes personale. Men det krav kommer til at bestå alligevel, siger ministeren. Det sker efter kritik fra flere sider.

- Jeg har fulgt debatten og lyttet til bekymringerne i aftalekredsen bag rammeaftalen. Jeg synes, de er berettigede.

- I det lys er jeg kommet frem til, at det giver mest mening at opretholde kravet om, at der skal indhentes straffeattest, udtaler ministeren i en skriftlig kommentar til medierne.

Diverse eksperter, organisationer, kommuner og partier har kritiseret forslaget. Et af målene med aftalen har været en afbureaukratisering af blandt andet socialområdet.

Regeringen er blandt andet blevet kritiseret for at handle direkte imod en politisk rammeaftale for handicapområdet, som et flertal blev enig om tidligere på året.

Kritikken er kommet fra eksempelvis Liberal Alliance og De Radikale, som begge er med i handicapaftalen.

Her aftalte man, at der skulle undersøges, om mulighederne og brugen af straffeattester var tilstrækkelige.

Ifølge fagforeningen Socialpædagogerne, skriver DR, tager det generelt de socialpædagogiske ledere få minutter at udføre processen med at indhente en straffeattest.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU