Kommuner ønsker nationale regler for nødberedskab - minister afviser

19. MAR 2025 • 11:22ERHVERV/POLITIK

Beredskabsminister vil give kommuner bedre vejledning om kriseberedskab, men afviser at lave ensartede regler.

For at sikre et "effektivt" og "trygt" nødberedskab for borgerne bør regeringen og dens myndigheder komme med retningslinjer for, hvordan landets kommuner skal forberede sig på en krisesituation.

Sådan lyder opfordringen fra Kommunernes Landsforening (KL).

- Det er bedre, at vi får nogle ensartede retningslinjer, end at vi hver især skal sidde og opfinde vores egne retningslinjer, siger Johannes Lundsfryd (S), der er formand for KL's klima- og miljøudvalg.

- Det er langt mere effektivt, og det tror jeg også, er langt mere trygt for borgerne.

Minister for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen (V) afviser dog at lave nationale regler. Nødberedskab er kommunernes ansvar, lyder det.

Onsdag morgen kunne både DK Nyt og DR på baggrund af rundspørger beskrive, hvordan kommuner forbereder sig vidt forskelligt på, hvordan de skal tage sig af eksempelvis plejehjemsbeboere under en krisesituation.

34 ud af 82 kommuner svarer i DK Nyts rundspørge, at de har en plan klar for indkøb, så kommunernes borgere på døgninstitutioner, plejehjem og bosteder kan klare sig i tre døgn uden vand i hanen og strøm.

Over 20 kommuner afventer modsat nationale anbefalinger, og det kalder Johannes Lundsfryd (S) logisk.

- Jeg tror, at der er rigtig mange kommuner, der sidder og venter på at få nogle udmeldinger fra nationalt hold, i forhold til hvad de skal kunne håndtere.

- Det er den måde, det normalt fungerer på. At de nationale myndigheder kommer med anbefalinger, og så fylder vi de rammer ud.

Det skal kommunerne dog ikke forvente.

Torsten Schack Pedersen mener ikke, at en "færdigpakket løsning" giver det bedste beredskab i alle landets kommuner.

- Jeg kan kun opfordre kommunerne til, at leve op til det ansvar de har - nemlig at sørge for at de også har et beredskab, der kan håndtere opgaven i en krisesituation. Det er grundlæggende kommunernes ansvar.

- Og så vil jeg gerne være med til, at vi kan give kommunerne en bedre rådgivning og vejledning. Men jeg har også respekt for, at kommunerne er forskellige, og man kan lave nødberedskaber på forskellig vis i forskellige kommunerne. Den frihed skal kommunerne have, siger beredskabsministeren.

Han anerkender, at der er et "klart behov for bedre rådgivning og vejledning" til kommunerne.

Det arbejde pågår på tværs af flere ministerier og i samarbejde med KL, lyder det.

I sommeren 2024 offentliggjorde Beredskabsstyrelsen en række anbefalinger til borgerne i tilfælde af en større krise eller katastrofe.

Hovedanbefalingen er, at alle borgere skal have et hjemmeberedskab, så man kan klare sig i tre døgn uden vand i hanen og strøm. På den måde kan myndighederne fokusere på at hjælpe udsatte.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT