EL-profil ville ikke vælges ind ved EU-valg men fik over 5000 stemmer

11. JUN 2024 • 14:57ERHVERV/POLITIK

Enhedslisten fik et mandat ved EU-valget. Victoria Velasquez ville ikke vælges, men fik flere tusinde stemmer.

Folketingsmedlemmet Victoria Velasquez fra Enhedslisten fik 5549 personlige stemmer ved søndagens valg til EU-Parlamentet, selv om hun ikke ville vælges ind i parlamentet.

Det havde hun allerede meddelt i begyndelsen af året.

Velasquez var blot nummer 10 ud af 14 på Enhedslistens kandidatliste, og hvis hun var endt med at få et mandat, havde hun givet det videre, havde hun udtalt i forvejen.

Enhedslisten sikrede sig et mandat ved valget, og det gik til spidskandidat Per Clausen. Han fik 32.670 personlige stemmer. Velasquez fik stemmer nok til at være partiets fjerdesuppleant til EU-Parlamentet.

Enhedslisten fik ved søndagens valg 7,0 procent af stemmerne. Det var en fremgang på 1,5 procentpoint fra det seneste 2019-valg, hvor partiet for første gang som selvstændigt parti - ikke som en del af Folkebevægelsen mod EU - forsøgte at komme i EU-Parlamentet.

Velasquez mener ikke selv, at hun snyder vælgerne ved at stille op til et valg, hvor hun ikke selv ønsker at opnå et mandat.

- Jeg synes ikke, at jeg snyder nogen, da jeg er helt ærlig omkring det og siger det up front, sagde hun til Ritzau i februar.

Hun pegede dengang også på, at hun som kandidat - eller såkaldt fyldkandidat, som hun formulerer det - kunne være med til at løfte EU-debatten.

- Allerede nu er der rigtig mange debatter, som spidskandidaterne ikke kan dække. Så der går vi, som fyldkandidater, ind og supplerer og hjælper med at komme ud på for eksempel uddannelsesinstitutioner og diskutere emnerne, sagde Velasquez.

Hun har været folketingsmedlem sidden 2019. I dag er hun blandt andet beskæftigelses- og erhvervsordfører for Enhedslisten.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

21. JUN 2024 • 10:18ERHVERV/POLITIK
Nyhed trukket tilbage

SENESTE RITZAU