Den sorte svane får regeringen til at skærpe kontrol med klientkonti
Klientkonto kan bruges til hvidvask, hvis kriminelle indsætter penge fra deres kriminalitet på den.
Regeringen vil styrke kontrollen med hvidvask og misbrug med klientkonti, som ligner den, der blev brugt i TV 2-dokumentaren "Den sorte svane".Det fremgår af en pressemeddelelse fra Justitsministeriet, der har sendt lovforslaget i høring.
- Jeg blev som rigtig mange andre dybt forarget over at se, hvordan personer fra samfundets elite og voldsparate kriminelle så ud til at hjælpe hinanden med at svindle og bedrage vores fælleskasse i dokumentaren, siger Peter Hummelgaard (S).
Advokater kan på klientkonti have penge stående fra flere klienter samtidig, hvilket medfører risiko for misbrug og hvidvask.
Det skyldes blandt andet, at advokaternes tavshedspligt kan skabe problemer med at give oplysninger om klienterne til pengeinstitutterne.
Så sent som mandag rejste National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) tiltale mod en advokat, som hvidvaskede 2,4 millioner kroner og lod 33 millioner kroner strømme igennem advokatens egne klientkonti.
Advokaten har navneforbud.
I dokumentaren ses sådan et samarbejde om svindel mellem kriminelle, advokater og erhvervsfolk. Det ses, hvordan kriminelle med hjælp fra en advokat kunne begå ulovlige aktiviteter gennem klientkonto.
- Det er dybt forkasteligt, men desværre ikke overraskende at se, hvordan blandt andet advokaters samleklientkonti blev udnyttet.
- Det er afgørende, at bankerne får kendskab til identiteten på de klienter, der har penge stående på samleklientkontiene, så kontiene ikke kan misbruges til for eksempel hvidvask, siger Hummelgaard.
Lovforslaget var ventet og blev varslet før sommeren, hvor regeringen også varslede opgør med kuratorreglerne, hvor man kan udpege egen kurator i konkurssager mod et pengebeløb.
For nylig sagde Advokatrådet, at det fremover skal være mere fokuseret på at afdække, om advokater aktivt medvirker til hvidvask og finansiering af terror, eller om andre misbruger advokaterne til de formål.
SF hilser det velkomment, men efterlyser forud for et samråd tirsdag mere styr på kontanter, da folketingssvar viser, at kontantindførslen til Danmark stiger med milliarder af kroner.
- Jeg håber ikke, at et enkelt lovforslag skal lukke debatten om, hvordan vi håndterer hvidvask ned.
- Der er også brug for at få tilsyn med de private hæveautomater, som giver stor risiko for hvidvask, og der er nul tilsyn i dag, siger retsordfører Karina Lorentzen (SF) i en skriftlig kommentar.
Information har afdækket, hvordan et hollandsk firma har opstillet en pengeautomat på Christiania, og at der ikke føres tilsyn med den. NSK vurderer, at risikoen for hvidvask i den type automater er meget høj.
/ritzau/