Jeg er vild med koriander selvom det smager af sæbe

Koriander kan eksempelvis bruges til tortillas med grillet svinemørbrad og nachos.
DELUXE | FAMILIE | Søndag 17. juli 2022 • 05:30
Af:
Sune Rasborg
DELUXE | FAMILIE | Søndag 17. juli 2022 • 05:30

Man kan godt lære at holde af og ligefrem elske koriander. Det skete for min hustru, efter jeg blev ved med at bruge koriander i maden.

Spis Bornholm

Sune Rasborg inspirerer i de kommende uger Tidendes medlemmer med tips til den spiselige del af naturen på Bornholm.

Følg med Sune på togt efter råvarer, som man kan bruge i sin egen madlavning.

I denne uge skal det handle om noget, der ifølge videnskaben får cirka 17 procent af læserne til at rynke på næsen – nemlig koriander. Inden at du måske har lyst til at smide avisen væk, så må jeg lige skynde mig at fortælle, at vi taler om Nordens koriander, nemlig strandtrehage, der ikke er helt så kraftig, som sin grønne fætter.

Det er mest kaukasiske mennesker, der har noget imod koriander. I Asien og Mellemøsten glider den grønne aromatiske urt meget lettere ned.

Om det skyldes madkulturen og tilvænningen, eller om det er genetisk baseret, ved jeg ikke. Men forskerne leger med en teori om, at nogen har en receptor i næsen, der opfanger kemikalier af typen aldehyder – de samme som findes i meget sæbe.

Så når folk hyler op om at koriander smager af sæbe, så er det nok, fordi de rent faktisk opfatter det sådan.

Når det så er sagt, så kan man altså godt lære at holde af – faktisk ligefrem elske koriander.

Jeg er vild med koriander, og da jeg mødte min kone, kunne hun ikke udstå denne lille fine krydderurt, men med tiden (jeg blev ved med at bruge koriander i maden) lærte hun at holde af koriander – faktisk beklager hun sig over, at det nogle gange mangler i de retter, hvor hun mener, at det hører til.

Vi kender koriander som friske og tørrrede. De tørrede er frøene, der enten er hele, eller stødte.

Strandtrehage minder mest om de tørrede, synes jeg. Det giver også mening, hvis man kigger på planten.

Her i juli, er landskabet begyndt at blive lidt tørt, så alle de spiselige urter har hårde kår. Heldigvis kom jeg i tanke om strandtrehage, der udover at være en sjov urt også gror i vandkanten. Ofte når jeg har har kigget efter den, har det været forgæves – den kan godt være lidt svær at finde. Denne gang havde jeg i den grad heldet med mig. Jeg fandt en hel lille mark af de fineste friskeste planter. De stod også meget fugtigt – faktisk fik jeg virkelig våde fødder, da jeg skulle plukke dem. Min hund der var med, og i den grad ikke bryder sig om våde tæer, var ikke tilfreds med dagens mission.

Koriander er brugt over det meste af verden, så derfor synes jeg, det kunne være sjovt at lave lidt mad fra Mellemamerika i denne uge. Det er en meget fordansket version af tortillas og nachos. Jeg aner ikke, om det er autentisk eller ej, men det er lidt ligesom dengang, man var barn og ville synge med på sangene fra Grease, og det mest blev til lyde, der lød som ord. Der var altid én, der skulle fortælle, at "sådan synger man den ikke", og så var det jo bare med at svare: Sådan synger jeg den! Det er det samme med denne her ret!


Tortillas med grillet svinemørbrad og nachos

Til to personer.

Nachos

Ingredienser:

100 g nachos Revet cheddarost – lige så meget som du orker
En dåse sorte bønner – eller udblød og kog dem selv
Et løg
2 fed hvidløg
1 halv grøn chili
Citronsaft
Olivenolie
1 stængel strandtrehage
Stødt spidskommen
Frisk oregano

Fremgangsmåde:

Hak løg og hvidløg, svits dem i olien. Tilsæt bønner, chili i skiver, citronsaft, alle frøene fra strandtrehage og så meget spidskommen, som du synes.

Kog det godt igennem og smag til med salt

Vend bønner sammen med nachos og kom hele herligheden på et ovnfast fad.

Drys med uartige mængder revet ost og sæt det under grillen i ovnen.

Hold øje med med det, så det ikke brænder.

 

Tortillas

Ingredienser:

En pakke tortillas (små) – eller lav dem selv
1 avokado Hjertesalat
3 små tomater Chilimayo (kan laves selv af halvt mayonnaise og halvt af den yndlingschilisauce)
Frisk mynte
2 svinemørbradsbøffer
Finthakket rød chili 20 g.
Finthakket mørkchokolade
Røget paprika
Frø af strandtrehage
Spidskommen
Salt

Fremgangsmåde:

Gnid kødet med strandtrehage, paprika spidskommen og salt.

Grill eller steg så kødet til det er færdigt.

I mellemtiden skæres avokado, tomater og salat.

Lun gerne tortillas på panden, når kødet er stegt.

Skær kødet i tynde skiver og fordel alt fyldet i de lune tortillas og husk myntebladene - de giver lige det sidste lækre pift.

Server med de de lækre lune nachos.

 


Strandtrehage

 

Strandtrehage vokser, som tidligere nævnt, i vandkandten eller ved marskområder, som havet til tider oversvømmer.

Planten er, som mange andre spiselige planter, ikke undersøgt ret meget, men det skal lige siges, at man lige netop med denne plante skal være varsom med mængderne, man indtager. Den kan frigive cyanid, så lad være med at spise mere end to gram, og måske skal man ikke fodre sine mindre børn med den.

Hvis man nu har fået kolde (og våde) fødder, så kan den jo erstattes med koriander ;)

 

Sune Rasborg

Kok, kogebogsforfatter og madfotograf. Sune er vokset op i Svaneke og flyttede i 2011 tilbage til øen. Her har han beskæftiget sig en del med lokal madkultur både som kok, men også i form af events og rådgivning til fødevarevirksomheder. Det er i årenes løb blevet til tre prisvindende bøger, en hel del tv-programmer. I 2013 vandt han den landsdækkende konkurrence: Danmarks bedste Livret.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT