Svaneke-restaurant lukker

Svaneke-restaurant lukker
Restaurant 1B i Svaneke lukker. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 1. FEB 2024 • 13:35
NYHED | ABONNENT
1. FEB 2024 • 13:35

Restaurant 1B i Svaneke lukker efter knap fire år på grund af økonomiske årsager, og fordi ejeren har fået stress.

Restaurant 1B i Svaneke lukker, oplyser restauranten på sin facebookprofil.

"Det er med stor sorg og beklagelse, at jeg desværre er nødt til at lukke mit hjertebarn, Restaurant 1B. Det har været nogle hårde år med åbning midt i corona og høj inflation, og efter utallige timer har min krop og mit hoved desværre sagt fra," fremgår det af meddelsen, der er forfattet af ejer Martin Reckendorff.

Han skriver, at han er syg med stress på ubestemt tid. Dét, kombineret med en post-coronaøkonomi, er årsagen til, at restauranten lukker.

Fredag i denne uge går restaurantens advokat i retten, og derefter eksisterer restauranten ikke mere, skriver Martin Reckendorff.

"Tak til alle jer gæster, hvor mange er blevet stamgæster og ægte venner af huset! Uden jer ville der ikke have været noget os," fremgår det af facebookopslaget, hvor der også rettes en tak mod personalet og leverandører.

"Nu har jeg brug for ro, hvile og heling, så jeg kan komme ovenpå igen. Jeg beder derfor pressen om at respektere, at jeg ikke har mere at sige for nu," skriver Martin Reckendorff.

Synd for Svaneke

Tidendes egen aviskok, kogebogsforfatter og madfotograf Sune Rasborg, nåede aldrig selv at spise på restauranten, selvom han har haft lyst til det. Han synes, det er synd, når nogen 'gør noget rigtig, rigtig godt' for en by som Svaneke.

– I mange år har Svaneke været præget af restauranter, der ikke fornyer sig. Der har været mange familierestauranter og lidt billige restauranter. Jeg synes, det er fedt, der er nogen, der tør satse på kvalitet - og det er ærgerligt, når det ikke går, siger Sune Rasborg.

Han stod selv i lære i lokalerne på hjørnet af Storegade og Havnebryggen for 30 år siden, da restauranten hed Svanen, og han mener, der som regel er for dårlig økonomi i at drive restaurant, fordi folk ikke er villige til at betale det, det rent faktisk koster at gå på restaurant. Mange restauranter sætter nemlig prisen kunstigt lavt for at få kunder.

– Men der er nogen, der betaler prisen - og det er personalet, der må løbe ekstra hurtigt, fordi der for eksempel ikke er råd til at ansætte nok folk, siger han om branchen generelt.

– Det er en generel problemstilling i restaurationsbranchen, at man ikke kan sætte priserne til det, det egentlig bør koste, så man får en bæredygtig restaurant på medarbejdersiden og økonomisiden.

Restaurant 1B åbnede i 2020.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT