Stort men forventeligt underskud hos nyt hotel i Sandvig

Stort men forventeligt underskud hos nyt hotel i Sandvig
Martin Ramstrup og Mette Tiensuu har ikke prøvet at drive hotel eller restaurant endnu. Og indtil videre har de brændt nallerne på det, men det forventede de også omstændgihederne taget i betragtning. Nu ser de fremad. Foto: Laust Jordal
TURISME | SANDVIG | ABONNENT | 22. JUN 2021 • 09:51
TURISME | SANDVIG | ABONNENT
22. JUN 2021 • 09:51

Et år med renovering og corona sætter sine spor i det nye naturhotel i Sandvig. Det gamle Hotel Sandvig er de seneste år blevet forvandlet til The Falcon Hotel. Et hotel der skal fremstå som oplevelsen af et møde mellem Karen Blixen og Indiana Jones.

Det har været et dyrt år for det nystartede hotel, der har skulle jonglere en åbning af et nyt hotel i en tid med renovering, ny restaurant og corona. På The Falcon Hotel har der været holdt åbent undervejs, selvom det gik fra et ældre pensionat til et nyt hotel. Selvom de løbende har kunne modtage gæster, er de gået lidt over halvanden million kroner i minus på deres andet officielle leveår.

– Det har været svært at have et hotel åbent, mens vi renoverer det. Vi har kæmpet lidt med den her udfordring om at holde gang i alle kedlerne, mens vi renoverer. Nu er vi så færdige med at renovere, hvilket viser sig, at det kunne lade sig gøre. Minusset havde været større, hvis ikke vi havde forsøgt os med at holde åbent undervejs, siger Mette Tiensuu

Bag det nye hotel står to iværksættere i form af Mette Tiensuu og Martin Ramstrup, der har hver deres baggrund med henholdsvis virksomhedskonsulent og direktør for rovfugleshowet. Fælles for dem begge er dog, at de ingen erfaring har med hotel- og restaurationsbranchen. Men erfaringen har de fået på den bittersøde måde efter en usikker opstart, hvor blandt andet corona har spillet en stor rolle.

– Vi er to iværksættere, der ikke har prøvet at lave hotel eller starte restaurant op før. På den måde er vi lidt jubeloptimister. Men det at drive hotel er bare sværere end andre brancher. Derudover er det en branche, hvor der ofte er tab. Og det har vi stor respekt for. Blandt andet restauranten har vi tabt mange penge på indtil videre. Men vi har forsøgt at tænke ud af boksen herunder corona, hvor vi har holdt hotellet åbent, siger Mette Tiensuu.

En kæmpe forandring

The Falcon Hotel har gennemgået en enorm transformation, hvor hele huset har fået sig et nyt udtryk. Indvendigt er det udsmykket med alverdens ting, der retter tankerne mod Afrika, jagt og mere eksotiske oplevelser. Det er planen, at hotellet bliver et helårshotel, selvom det kan være en stor udfordring at holde åbent vinteren over.

– De faste udgifter på et hotel er kolossale. Derfor er fire uger om sommeren med god omsætning fedt, men det giver ikke nok spredt ud på hele året. Når du som os har valgt at holde helårsåbent, så er det ikke nok. Men vi insisterer på at være et naturhotel, der har åbent hele vinteren også, siger Mette Tiensuu.

Naturen er i højsædet på The Falcon Hotel. Rovfuglemanden og ejer af hotellet, Martin Ramstrup, spiller en stor rolle i, at hotellet tager udgangspunkt i naturen omkring Sandvig og outdoor-oplevelser. Mette Tiensuu er derimod ekspert på hoteller, har sin egen hotel-blog og tidligere konsulent for virksomheder. Men aldrig har hun haft sit eget hotel. Tilsammen lavede de to fortællingen om naturen, oplevelserne og det eventyrlystne hos The Falcon Hotel. Ting som skal være gældende hele året rundt.

– Vi skal være et helårshotel, der har fokus på naturen. Her skal man sidde med en bog, drikke kakao eller en øl og nyde naturen, Hammerknuden og Østersøen. Vi står mere for naturoplevelsen, nærheden og samtalen. Det kan man lige så godt i november, som man kan det i juli, siger Mette Tiensuu.

Selvsagt er der ikke lige så mange turister om vinteren som om sommeren på Bornholm. Det i sig selv er en udfordring for det nye helårshotel. Men de har en vision.

– Vi skal have bornholmerne på hotel. De er ikke vant til at tage på hotel på egen ø. Det er bornholmere faktisk ikke så gode til. Men det skal være sådan, at vi også får dem forbi om vinteren. Enten bare til en øl eller til nogle overnatninger. Derudover forventer vi også, at vi kan få virksomheder på besøg til at udvikle deres firma hos os. Vi har faciliteterne til det meste, siger Mette Tiensuu.


Det gamle Hotel Sandvig har fået sig en overhaling indvendig. Her er blevet fyldt med en masse ting, der henleder tankerne på Ernest Hemmingway, Karen Blixen, opdagelsesrejser og jagt. Foto: Jens-Erik Larsen

Et foreløbigt perspektiv

Selvom eventyret så småt er i gang for Mette Tiensuu og Martin Ramstrup, er der et godt stykke vej igen, ifølge Mette Tiensuu. Og en ting har de lært det seneste år under corona. De kan ikke regne med noget.

– Nu vil vi i gang med den plan, vi hele tiden har haft. Og det er, at om 3 år, så er vi godt på plads, og folk kender til os. Den plan håber vi, at vi kan udføre uforstyrret fra nu af. Men det er ikke til at sige med corona lige nu.

– Vi har en ambitiøs plan med det her, og det håber jeg lykkes. Vi har ikke lavet det her sted for at blive rige på det. Det gør man ikke på hotel og restauration. Vi gør det, fordi vi synes, det er hyggeligt og sjovt. Men det kunne være rigtig rart, hvis vi ikke skulle lægge til fremover, siger Mette Tiensuu.