– Jeg har ikke selv noget billede af, hvor mange procent af den bornholmske arbejdsstyrke, der er dækket af arbejdsmarkedspensioner eller kollektive ordninger, og om det er flere eller færre end i det øvrige land. Men der kan være nogle geografiske eller socioøkonomiske forskelle, og det handler jo om, hvordan branchefordelingen er på Bornholm i forhold til landsgennemsnittet, eller København – er det funktionæransatte eller timelønsansatte, hvordan er demografien, altså aldersfordelingen, og så videre. Der er mange faktorer, der har indflydelse på, hvordan man oplever, at et marked ser ud et lokalt sted som Bornholm.
– Her har vi vel i omegnen af 17.000 arbejdspladser, hvoraf godt halvdelen er offentlige i stat, kommune og region, og der vil jeg mene, at alle har arbejdsmarkedspensioner. På det private arbejdsmarked har overenskomstansatte timelønnede også arbejdsmarkedspensioner siden arbejdsmarkedsreformerne i 90'erne, hvilket betyder, at er du for eksempel smed på en lokal maskinfabrik med overenskomst, så har du en arbejdsmarkedspension, hvor virksomheden typisk betaler otte procent af lønnen og medarbejderen fire procent til pensionen. Men dertil findes der selvfølgelig en underskov af mindre virksomheder båden inde for produktion og service, som ikke har separate overenskomster for funktionærerne, og som måske siger, at det der med pensioner er en privat sag og op til medarbejderne selv.
– Og man oplever da også industrivirksomheder rundt om på Bornholm, hvor antallet af funktionærer er relativt få, og hvor man ind imellem ser, at der ikke er virksomhedspensioner, siger Henrik Kofod.
Eget liv og helbred
Og der er Lars Søgaard Hansens pointe, at så skal folk selv ud at skaffe sig en ordning, hvilket kan gøre det en del dyrere, end når det er en kollektivt forhandlet?
– Ja, og det kan sagtens være rigtigt. For tegner du forsikring og pension på individuelle vilkår, er det dit eget liv og helbred, der lægges til grund for forsikringsdækningen og præmien på den, så indbetalingerne kan godt blive noget højere. Mens man ved kollektive ordninger ikke afgiver individuelle helbredsoplysninger, men får en pris, som er gennemsnittet for den gruppe, der er tale om. På den måde bliver det billigere, og også det honorar, pensionsselskabet tager for at administrere ordningen. bliver noget lavere for den enkelte end på en individuel ordning.