Pragmatisk museumsdirektør: Fredet redningsstation langt fra vandet giver ikke mening

Pragmatisk museumsdirektør: Fredet redningsstation langt fra vandet giver ikke mening
Ifølge både Bornholms Museum og Foreningen Bornholm giver det ikke mening at bevare fredningen af den gamle Rønne Redningsstation, som i fremtiden kommer til at ligge blandt kraner og vindmølledele langt fra vandet. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 26. JUL 2022 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | RØNNE | ABONNENT
26. JUL 2022 • 15:30

Både Bornholms Museum og Foreningen Bornholm accepterer, hvis fredningen af den gamle Rønne Redningsstation bliver ophævet. Begge henviser til, at den i fremtiden kommer til at ligge midt i et industrihavneområde langt fra vandet.

 

Står det til Rønne Havn A/S, så bliver den gamle redningsstation på Sydhavnen revet ned. Bygningen er fredet, men havnen har bedt om at få fredningen ophævet, og Det Særlige Bygningssyn under Slots- og Kulturstyrelsen indstiller, at fredningen af Rønne Redningsstation ophæves. Både på Bornholms Museum og i Foreningen Bornholm er der forståelse for en affredning af redningsstationen fra 1929.

– Vi mener ikke, det giver mening at have en fredet redningsstation, som i fremtiden kommer til at ligge langt oppe på land. Havnebassinet bliver fyldt ud omkring den, så den kommer til at ligge 150-200 meter fra vandet midt inde i et industrihavneområde, siger direktør Jacob Bjerring-Hansen på Bornholms Museum.

Slots- og Kulturstyrelsen har forhørt sig hos museet for at få en fornemmelse af, hvordan holdningen til en affredning er lokalt, og der fik de samme besked.

Altid ærgerligt

Baggrunden for museets holdning er, at den gamle redningsstation primært er interessant i sin kulturhistoriske sammenhæng, og det vil sige sammen med havet, hvor man kan formidle og vise dens betydning for kystredningen og fiskernes sikkerhed på havet, fortæller Jacob Bjerring-Hansen.

– I det øjeblik, den kontekst forsvinder, altså i det øjeblik den kommer til at ligge langt oppe på land, fordi havnebassinet bliver fyldt ud, giver det faktisk ikke så meget mening mere at have den fredet. Så der har vi været rimelig pragmatiske, siger museumsdirektøren.

Han tilføjer, at Bornholms Museum altid synes, det er ærgerligt, når historiske bygninger og fredede bygninger bliver revet ned eller går til, men i den konkrete sag giver en fredning ikke mening med de ændrede vilkår, der er.

– Det er det, jeg mundtligt meddelte styrelsen, siger Jacob Bjerring-Hansen.

En smule fornuftig

I Foreningen Bornholm er holdningen den sammen, fremgår det, når man taler med formand Niels-Jørn Jensen om sagen.

– Man fylder bassinet op, og den kommer til at ligge midt på en plads, hvor der kun kommer til at stå store kraner og formentlig vindmølletårne og andre effekter rundt omkring. Den får ikke nogen kulturhistorisk værdi længere, siger han.

Niels-Jørn Jensen besøgte for nylig den gamle redningsstation, hvor man stadig kan se vidnesbyrd om dens historiske brug og betydning. Alligevel er han og foreningen indstillet på, at den er tabt for eftertiden.

– Den kommer til at ligge et sted, hvor udviklingen bare kører rundt om den. For ikke at få et billede af en bygning – ligesom man ser fra Kina eller et andet sted, hvor der er en, der ikke vil sælge sit hus, og så ligger der motorvej på begge side – så skal man være en lille smule fornuftig. Så vi har indtaget en fornuftig holdning og sagt, at det er sådan, det er, siger Foreningen Bornholms formand.

Niels-Jørn Jensen frygter ikke, at affredning af redningsstationen bliver en glidebane.

– Man kan ikke bare affrede bygninger, men man kan affrede bygninger, når de kommer til at ligge fuldstændig vanvittigt, eller når de er misligholdt, siger han.

Ifølge Niels-Jørn Jensen er den gamle redningsstation ikke af en sådan karakter, at man vil flytte bygningen til et andet sted som for eksempel Nationalmuseet.

 

Om Foreningen Bornholm

Foreningen Bornholm har til formål at styrke og udbrede interessen for de naturskønne og historisk mindeværdige steder og bygninger på Bornholm og arbejde for, at disse steder bliver bevaret, fredet og gjort alment tilgængelige for publikum.

Kilde: Foreningen Bornholms vedtægter.

 

Om ophævelse af fredning

I Lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer står der:

Paragraf 8, stk. 2

Kulturministeren kan ophæve en fredning, når fredningsværdierne er gået tabt eller ikke længere kan opretholdes.

Paragraf 23, stk. 3

Kulturministeren indhenter en udtalelse fra Det Særlige Bygningssyn om ophævelse af fredninger.