Politikere: Blæksprutten har penge til at køre videre

Politikere: Blæksprutten har penge til at køre videre
Politikerne har mødt stor kritik, efter de besluttede at opsige kommunens driftsaftale med Værestedet Blæksprutten.
NYHED | ABONNENT | 15. SEP 2023 • 06:11
NYHED | ABONNENT
15. SEP 2023 • 06:11

Værestedet Blæksprutten lukker fra den 1. januar, efter at tilskuddet fra regionskommunen i den nye budgetaftale fjernes. Ifølge René Danielsson bunder beslutningen i, at man gerne vil bevare tilbud på hele øen, samt at Blæksprutten skulle have midler stående til at køre videre selv.


En opsigelse af driftsaftalen med Værestedet Blæksprutten.

Det blev en del af budgetforliget, som i sidste uge landede mellem Dansk Folkeparti, Konservative, Socialdemokratiet, Bornholmerlisten og Kristendemokraterne, og det stod dermed klart, at Blæksprutten ikke længere vil modtage 1.167 millioner kroner i tilskud fra Bornholms Regionskommune. Og da Tidende fangede Stephen Mortensen, der startede værestedet for 32 år siden, for at høre, hvad det kom til at betyde for værestedet, var meldingen klar.

– Det betyder jo, at Blæksprutten lukker fra den 1. januar 2024, lød det i sidste uge fra Stephen Mortensen, der samtidig slog fast, at stedet jo ikke kan leve uden penge.

Ifølge formanden for social- og sundhedsudvalget René Danielsson (DF) skulle der dog være penge på kistebunden i den selvejende institution til at drive værestedet videre.

– Jeg er vidende om, at der er en betydelig egenkapital. Og så er jeg vidende om, at man har fået et beløb af nogle interessenter. Jeg har kigget på deres regnskab, og jeg tænker, at der burde være mulighed for at kunne drive Blæksprutten alligevel. Min påstand skal være, at man i hvert fald godt kunne drive det, som det er i dag, 10 måneder mere, siger politikeren.

Tidende har spurgt Stephen Mortensen, om det er korrekt, at man kunne drive værestedet videre, selvom tilskuddet fra kommunen bortfalder.

– Jeg vil ikke sige noget om vores økonomi, men jeg ved ikke, hvor René Danielsson har fået det fra. Det er i hvert fald ikke fra mig.

Så det er ikke korrekt, at I har penge stående, der skulle gøre, at I kunne fortsætte?

– Altså, jeg kan jo undre mig meget over, hvor han har får sådan noget fra, for det skulle vel egentlig komme fra os, og nej det er heller ikke rigtigt, siger Stephen Mortensen, der derudover ikke ønsker at kommentere Blækspruttens økonomi.

Tilbud til hele Bornholm

René Danielsson uddyber, at politikernes viden om værestedets økonomi indgik i sparebeslutningen, der mest af alt handlede om at bevare lignende kommunale tilbud på hele Bornholm.

– Var det ikke her, vi skulle spare, så skulle et af vores tilbud i Nexø eller Allinge måske have lukket. Vi synes, det vil være et mærkeligt signal at sende, hvis vi centraliserer alt, der handler om udsatte borgere i og omkring Rønne, og hvis vi gerne vil have tilbud på hele øen, bliver vi nødt til at sikre dem og sige: "okay, Blæksprutten har midler til at drive det selv".

Bjarne Hartung Kirkegaard (KD), der i flere år har forsøgt at holde Blæksprutten ude af sparekataloget, slår fast, at det vigtigste i så stor en spareøvelse som denne var at sikre, at der er et tilbud på hele øen.

– Det hensyn gik forud for at have to steder i Rønne. Og som jeg husker regnskaberne, har man en formue, der gør det muligt at køre videre et stykke tid, men jeg ved ikke, hvor længe det kunne lade sig gøre. Dybest set kan jeg måske godt forstå, at man vælger at sige, at nu var det det, siger Bjarne Hartung Kirkegaard, der ikke kan huske, hvorvidt Blækspruttens egenkapital var med i beslutningen om at fjerne tilskuddet.

Hvad tænker du om, at man vælger at lukke, hvis der er mulighed for selv at drive det videre?

– Jamen, det er et privat tilbud, og man kan lukke fra den ene dag til den anden, hvis det er det, man vil. Det har vi ikke nogen indflydelse på, lyder det fra Bjarne Hartung Kirkegaard, der bakkes op af René Danielsson.

– Folkene bag Blæksprutten er jo i deres gode ret til at lukke virksomheden og tage deres midler ud. Det er der ikke noget juridisk forkert i, men jeg synes, det er lidt mærkeligt. Jeg gik ud fra, at den egenkapital, der var i Blæksprutten, skulle bruges til Blæksprutten, siger udvalgsformanden.

Savner overblik

Da budgetforliget landede, blev fortællingen hurtigt, at det er kommunen, der lukker Værestedet Blæksprutten, og politikerne har mødt stor kritik særligt på de sociale medier.

– Jeg synes, man var lidt hurtig til at sige, at kommunen lukker Blæksprutten. Det gør vi ikke. Vi har opsagt en driftsaftale. Og hvis alle havde den samme viden, som vi har truffet beslutningen ud fra, så kan det godt være, at kritikken havde været lidt mindre, siger René Danielsson, der generelt savner at have mere hånd i hanke med, hvad der foregår i Blæksprutten.

– Blæksprutten har lavet et ganske fint stykke arbejde, men der er jo for eksempel ikke blevet lavet det generationsskifte, som man for et par år siden fik 200.000 kroner til at lave. Der er ikke en virksomhedskonstruktion, der gør, at når Stephen på et tidspunkt ikke gider mere, så er vi sikre på, at Blæksprutten fortsætter. Havde det for eksempel været en fondskonstruktion, hvor kommunen kunne overtage driften, hvis Stephen ikke gad mere, så havde det været en anden snak. Men sådan har man ikke valgt at gøre det.

René Danielsson forklarer, at det også er svært at måle Blæksprutten, da det er et åbent tilbud, og det er derfor ikke nemt at have overblik over, hvor mange brugere der i praksis er hos værestedet.

– Jeg har hørt alt fra 200 til 40 indenfor det sidste års tid. Og hvis det er 40, så mener jeg godt, vi kan rumme det med vores tilbud i Rønne. Så er der givetvis nogen, der vil fravælge kommunens tilbud, og jeg tror, Stephen har fuldstændig ret i, når han siger, at det er nogen, som ikke kan lide det offentlige system. Men vi tror faktisk, at vores tilbud i Rønne kan løse det langt henad vejen, lyder det fra DF-politikeren, hvilket Bjarne Hartung Kirkegaard bakker op om.

– Brugerne fra Blæksprutten har også mulighed for at komme på Midtpunktet i Rønne, så der er stadig et tilbud på hele øen.

Blækspruttens eget valg

Ingen af de to politikere har haft den store dialog med Stephen Mortensen og Blæksprutten, efter beslutningen om at fjerne tilskuddet var taget.

– Jeg ringede til Stephen samme aften, at det lå fast, så han ikke skulle læse det via medierne, men ellers har jeg ikke snakket med ham, siger René Danielsson, før han endnu en gang understreger, hvorfor man tog beslutningen.

– Vi prøver at lave det bedst mulige psykiatritilbud på Bornholm, og der har vi så taget den her disposition ud fra en betragtning om, at Blæksprutten reelt set havde en mulighed for at køre videre i næsten et år og finde andre finansieringskilder. Det vælger man ikke at gøre, og så har jeg det lidt sådan, at så er det ude af mine hænder.

Og det mener, Bjarne Hartung Kirkegaard også.

– Det er jo en enkeltmandsejet virksomhed, så i sidste ende er det en enkelt person, der skal beslutte, om man vil fortsætte eller stoppe, når tilskuddet forsvinder.

Tidende har forsøgt at få indsigt i Blækspruttens seneste regnskab via kommunen, men det har endnu ikke været muligt.

Værestedet Blæksprutten har eksisteret siden 1992, og tilbuddet henvender sig primært til personer med nuværende eller tidligere psykiske problemer/lidelser og pårørende.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT