Ny restaurant har været på tegnebrættet siden januar

Ny restaurant har været på tegnebrættet siden januar
Foto: Sarah Thun Kristensen
ERHVERV | Tirsdag 9. juli 2024 • 05:30
ERHVERV | Tirsdag 9. juli 2024 • 05:30

Da Patrick Hult ringede og tilbød lokaler med havudsigt på Nexø Havn var Martin Hansen og Charlotte Leffland ikke i tvivl. Det var Selvhenter!

Det kom som et chok, da Patrick Hult den 7. juni meldte ud, at han havde opsagt lejekontrakten på sine lokaler i Nexø, hvor restauranten Râzpasina kun havde huseret i et halvt års tid.

Selvom det også kom pludseligt for Martin Hansen og Charlotte Leffland, så blev den overraskende mulighed lynhurtigt vekslet til en meget konkret og færdigarbejdet idé.

– Konceptet var klar. Alt var klart og regnet ud. Jeg havde kigget på varer og priser, og menuen var allerede lavet, smiler Charlotte Leffland og svarer dermed på, hvordan de to allerede efter fire dage havde underskrevet kontrakten på de nye lokaler, efter yderligere seks dage kunne præsentere en færdig menu og allerede den 20. juni kunne åbne deres spritnye restaurant Selvhenter.

– Vi har sådan en idébog, og den er ikke lille, griner hun, og Martin Hansen supplerer:

– Der er nogle forskellige koncepter i den, fordi vi nogle gange får gode idéer, og så snakker vi, brainstormer og skriver ned, indtil vi til sidst har et helt færdigt koncept.

Det skete eksempelvis en dag, hvor Charlotte Leffland var alene på vagt i Poke Yo, som de to sammen startede op tilbage i december, mens partneren var på Sjælland til et familiearrangement.

– Jeg sad og passede biksen, og så havde du lige en time eller to på sofaen inden du skulle videre, og så sad vi bare og skrev sammen. Vi nåede faktisk lige at lave et helt koncept, og jeg har lavet et dokument på min telefon, hvor det røg ind og så arbejdede vi ligesom ideen færdig. Det er sådan, vi arbejder, forklarer hun.

På den måde kan de to nemlig holde øje med, hvad der dukker op af ledige lokaler og se, om de har en idé der passer til netop det lokale.

– Der er mange, der leder efter lokaler først og så finder på noget, der passer til, men der arbejder vi bare anderledes.

Gennemtænkt koncept

Derfor var de faktisk også fuldstændig klar med en række færdige koncepter med både priser, farver og udseendet på de forskellige ting, da telefonen en dag ringede. Den tidligere ejer vidste nemlig, at de to gerne rykker hurtigt, når den rigtige mulighed opstår.

– Da Patrick ringede, kiggede vi bare på hinanden og det var sådan - "Tænker du det samme som mig? Det er da Selvhenter?" - og så havde vi faktisk allerede indrettet det.

– Så selvom det er gået stærkt, så er det ikke noget, vi har hevet op af hatten. Det er noget, vi har gennemtænkt og gennemarbejdet, understreger de to.

Konceptet har haft sin side i bogen siden januar, men det var oprindeligt planen, at et andet koncept skulle have været rullet ud, inden det blev "Selvhenter"s tur.

– Der er faktisk mange, der har spurgt, om vi ikke snart skulle åbne noget i Nexø. Men det har ligesom været underforstået, at vi skulle åbne en butik med pokebowls, men det kommer ikke til at ske, forklarer de.

De overvejer imidlertid, om det kunne give mening med en foodtruck eller en pop-up i løbet af sommeren et andet sted på øen, men de er overbeviste om, at det ikke kan lade sig gøre med to helårsforretninger med pokebowls - i hvert fald ikke på nuværende tidspunkt.

I de velplacerede lokaler på Nexø Havn kan man altså i stedet købe en flaske vin og en afgrænset række af små retter til deling eller eget forbrug. Maden skal bestilles i baren, og når den er tilberedt, skal man selv afhente og arrangere mad og drikke på bordet.

Navnet henviser altså til, at der ikke er hyret tjenere til at tage ordrer og bringe maden ud på bordene - det bliver en såkaldt selvhenter. Men det er altså stadig meningen at maden skal indtages i restauranten med den herlige udsigt over vandet.

– Der er mange der tror, at det er et koncept med take away, fordi de misforstår navnet, og fordi det er take away, vi kører i Rønne. Men det er altså en restaurant, og så kan vi godt lave noget catering eller noget man kan tage med, hvis der ikke er plads inde i restauranten, forklarer de.



Foto: Sarah Thun Kristensen

 

Under 100 kroner

Konceptet med at bestille, betale og afhente ved baren er dog afprøvet i flere af de store byer på fastlandet, og derfor har Martin Hansen og Charlotte Leffland slet ikke overvejet, at navnet kunne misforstås.

Indtil videre har gæsterne da også taget mægtig godt imod invitationen til selv at bære til bordet, ligesom flere kvitterer med at tage lidt af opvasken med tilbage til baren, når de siger tak for mad og forlader stedet.

– Tanken er, at vi skal reducere alle de der faldgruber, der er i restaurationsbranchen, for vi har været her i over 20 år, og vi har set alle mulige versioner af restauranter. Det falder ofte på, at det er for stort et udvalg og der er for mange ansatte, forklarer Martin Hansen.

Omkostningerne kan derfor nemt blive ganske høje, og prisen sendes videre til forbrugeren, som vi opleve at restaurantbesøget bliver dyrere.

– Derfor skærer vi personale væk, og så kan vi holde alle retterne under 100 kroner. Så burde vi selv kunne klare det - måske på sigt skal vi have en enkelt mere med i køkkenet.

I mellemtiden har de to nemlig fundet kompetent personale til at overtage den daglige drift af poke-biksen i Rønne, og det er derfor planen, at de to skal stå klar med hurtige hænder i køkkenet i Nexø i den kommende tid.

De frygter ikke, at deres historie med at dele sig op mellem Nexø og Rønne bliver en gentagelse af deres forgængers, for der er flere ting, der er meget anderledes, når de tager springet fra en enkelt til to lokationer med en køretur på tværs af øen.

– Vi har med fuldt overlæg lavet et koncept i Rønne, der er relativt simpelt, fordi det skulle kunne køre uden at vi var der, forklarer de to.

Det betyder, at de bestiller varer og har det store overblik, men ellers kigger de forbi en gang om ugen og siger hej og hører hvordan det går.

– Men de kan sagtens bære det, dem vi har hyret.

– Og så gør det også en stor forskel, at vi står op sammen, kører herned og kører hjem sammen, så der sidder ikke en partner og tre børn hjemme og venter. Det er noget, vi gør sammen, forklarer de.

Derfor har de også svaret et rungende nej, når nogen har spurgt, om de deler sig op for at dække begge lokationer.

– Det vil vi ikke. Vi gør det sammen, og faktisk får vi flere fridage, fordi der er åbent i Rønne hele ugen, men her er der kun åbent onsdag til søndag, så det er faktisk positivt.

Laver ikke sommerting

Indtil videre har det været en stille og rolig start, og det har passet fint, fordi lokalerne på en måde er dumpet ned fra himlen som en mulighed, hvor man nærmest ikke skulle have en krone opad lommen - bortset fra at få indkøbt råvarer og sætte gang i betjeningen.

– Men vi skifter lidt ud løbende, for vi vil gerne have flere mennesker ind i restauranten, end han måske har tænkt, forklarer Charlotte Leffland.

Derfor er processen allerede i gang med at udskifte møblerne fra Râzpasina med deres egne hjemmesnedkererede borde, som altså ikke kan reserveres. Der er nemlig for meget spildtid og for mange, der ikke dukker op eller melder sent fra. Derfor satser de to på at der er nok liv i Nexø til at gæsterne går rundt og bliver sultne og nysgerrige på byens restauranter.

– Der er en kæmpe udvikling i gang i Nexø, og så er det jo en by, hvor der er noget at komme efter, fordi det er en handelsby, forklarer Martin Hansen.

Han har også en drøm om at lave arrangementer med live jazz nede på molen, hvor det store udeområde også skal være en del af restauranten.

– Og så er vores koncept bygget sådan op, at al maden kommer på en gang og fordi man betaler, inden man får maden, skal man ikke sidde og vente på en tjener. Man kan bare gå, når man ikke gider sidde mere, fortæller Charlotte Leffland.

Ingen af de to har den store tilknytning til lige Nexø, men det mener de heller ikke nødvendigvis, at man behøver have. For dem handler det i højere grad om at være imødekommende overfor det sted, man tager hen.

– Og så laver vi jo ikke sommerting, for vi vil gerne gøre det for bornholmerne frem for turisterne.

– Vi kan godt lide at at arbejde på denne her måde, og så vil vi gerne give noget til Bornholm. Give nogle muligheder, som vi selv har oplevet som værende lidt begrænsede - eksempelvis at komme ud og spise en onsdag, uden at man skal smide en mindre formue, forklarer de.

De er helt indforståede med, at der er en højsæson, som unægteligt kommer til at generere flere gæster end de kolde måneder med korte dage, men den indkomst skal være med til at sikre, at der kan holdes vinteråbent.

I den kommende periode skal den nye restaurant køres godt i gang, og mens de to også drømmer om friheden til at kunne tage en måned fri, mens restauranterne kan passe sig selv, så har de også allerede flere planer i idé-bogen, som forhåbentlig skal udfoldes i fremtiden.

– Der er godt med kød på denne her, så nu skal vi også lige have det sjovt med det her og skabe et sted, hvor vi også selv har lyst til at komme.

Følg debatten på facebook!


Blænnijnsgrår


Om garn eller tøj: gråmeleret, ved at sort og hvid uld kartedes sammen. I Bornholmsk Ordbog illustreres ordet bl.a. med følgende eksempel: ‘Jâ hadde hæjnt et pâr blænnijnsgrå hozzer ud på tornijn, å di hâ di ujnnejorske tâd’. Kan også hedde ‘blannijnsgrår’.
FÅ ABONNEMENT