Næste år bliver det vigtigere at tænke over, hvornår man tænder opvaskemaskinen

Næste år bliver det vigtigere at tænke over, hvornår man tænder opvaskemaskinen
Elmarkedet er skruet sådan sammen, at den dyreste nødvendige enhed fastsætter prisen, og når der skal køre et gaskraftværk i et andet nordeuropæisk land, for at der produceres nok elektricitet, vil det med de nuværende gaspriser øge spotprisen – uanset om strømmen stammer fra en vindmølle, solceller eller afbrænding af træflis. Illustration: Nordpool
NYHED | ABONNENT | 11. JUN 2022 • 10:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
11. JUN 2022 • 10:30

Trefor El-Net Øst intensiverer brugen af tidsdifferentierede priser i 2023. En af ændringerne er, at det for alle bornholmere også om sommeren bliver dyrere at bruge strøm.


Medmindre man har valgt et variabelt el-abonnement, koster strømmen disse uger og måneder i sommerhalvåret det samme hele døgnet for almindelige husstande. Fra 1. oktober til 31. marts er det anderledes, for om vinteren kører netselskabet Trefor El-Net Øst med tidsdifferentierede priser. Det indebærer, at nettariffen næsten tredobles mellem klokken 17 og 20. Resten af døgnet er taksten den samme.

2022 bliver imidlertid den sidste sommer uden prisforskelle. I hele branchen arbejdes der med at udvide prisdifferentieringen, og Trefor El-Net Øst planlægger at udrulle nye priser næste år, fortæller elforsyningschef Per Sørensen.

– Det betyder, at vi også om sommeren vil have en højere pris for at benytte el-nettet, siger han til Tidende.

Netselskabet Trefor El-Net Øst er en del af Ewii-koncernen, der i 2021 overtog det bornholmske el-net efter et opkøb til en værdi af godt 700 millioner.

75 øre per opvask

Prisforskellen mellem de tre spidsbelastningstimer om aftenen og resten af døgnet er 74 øre/kWh på Bornholm, der har nogle af landets højeste nettariffer. Fra næste år vil Trefor El-Net Øst skrue op for forskellen i håbet om at få flere til at omlægge deres forbrugsmønster.

– Der bliver en større difference. Vi kommer til at øge incitamentet til at undgå timerne med spidsbelastning, siger Per Sørensen.

Som priserne er fastsat i dag, stiger nettariffen fra 41,31 øre/kWh til 115.98 øre/kWh under den tre timer lange spidslast-periode om aftenen. En ældre opvaskemaskine bruger ifølge Energistyrelsen forbrugerside sparenergi.dk lige over 1 kWh per tur, så man kan med de nuværende takster om vinteren spare omkring 75 øre på at tænde opvaskemaskinen før eller efter klokken 20. Hvis man har et variabelt el-abonnement, kan gevinsten i mange tilfælde blive lidt større. Den seneste uge har det et par dage været muligt at spare over to kroner, hvis opvaskemaskinen kørte midt på eftermiddagen frem for om aftenen.

Elforsyningschef Per Sørensen. Foto: Jacob Jepsen

 

Investeringspres

Trefor El-Net Øst er underlagt en samlet indtægtsramme og har derfor ikke frit spil til at ændre priserne. Højere priser i timerne, hvor trykket på elnettet er størst, vil derfor blive modsvaret af reduktioner på andre tidspunkter.

I det store perspektiv er det forhåbningen, at prisdifferentiering kan spare samfundet penge, da et mere jævnt forbrug vil dæmpe behovet for at investere og udbygge el-nettet. Fremkomsten af el-biler og varmepumper øger kravene til infrastrukturen, og hvis ikke der gøres noget, vil borgerne oftere opleve strømafbrydelser og nedbrud, og derfor er det sund fornuft at sprede forbruget. El-biler kan tilsluttes ladere, der holder med markedspriserne og indleder opladningen, når strømmen er billigst. For forbrugerne giver det kun økonomisk gevinst, hvis man har valgt et eel-produkt med en variabel pris.

Set med elforsyningschefens side ville det være godt, hvis el-selskaberne i langt højere grad fik kunderne over på abonnementer, hvor priserne svinger time for time.

– Det giver simpelthen ikke mening, at man har fast pris på strøm, siger Per Sørensen, som forventer, at prisdifferentieringen på nettariffer vil blive udbygget de kommende år og ideelt set burde overgå til dynamiske priser, når teknologien er til rådighed.

Mens privatkunder for øjeblikket ikke er omfattet af differentierede priser i sommerhalvåret, er der tidsbestemte priser for de såkaldte A- og B-kunder, der er koblet til el-nettet på højere spændingsniveauer.