Millionoverskud på bornholmsk el

Millionoverskud på bornholmsk el
TOPNYHED | 11. APR 2024 • 11:30
Henrik Nielsen
Journalist
TOPNYHED
11. APR 2024 • 11:30

Trefor El-net Øst præsterede et resultat på 27 millioner kroner i 2023. 


Et overskud efter skat på 426 millioner kroner er, hvad koncernen Ewii præsterede i 2023. Det er energikoncernens næstbedste resultat til dato, og der er bornholmske fingeraftryk på det. Ewii ejer nemlig Trefor, som ejer og driver El-net Øst på Bornholm.

Den bornholmske del af forretningen gav et overskud på 27 millioner kroner og bidrager på koncernplan med et plus på fem millioner kroner. Det skyldes, at Ewii afholder renteomkostningerne fra købet.

I Trefor El-net Øst steg investeringsniveauet fra 36 millioner kroner i 2022 til 100 millioner kroner i 2023. Oppetiden var på på 99,998 procent, hvilket ledelsen betegner som et meget tilfredsstillende niveau. Den samlede nedetid var på Bornholm 13 minutter per kunde. Ewii fortæller dog, at forbrugerne på Bornholm har været uden strøm i længere tid, da fejl på Energinets forbindelse til Sverige også opleves som afbrud på Bornholm.

– Siden købet af elnettet på Bornholm har der været arbejdet intens på at få integreret forretningen i koncernen, både vedrørende drift, udvikling og medarbejdere. Det er et arbejde, der forløber planmæssigt, fortæller bestyrelsesformand Anders Skovdal i årsrapporten.

Situationen på Bornholm adskiller sig markant fra den i Trekantsområdet i Jylland, hvor Trefors hovedsæde ligger, og indtoget på Bornholm har ført nye udfordringer med sig.

– Koncernen skal drive to vidt forskellige netområder med forskellige udfordringer og muligheder. Nettarifferne er forskellige for de to netområder, og det har ført til en debat, som har været ny for koncernen. Det er nyt for koncernen at skulle favne de forskellige vilkår, som der er for Bornholm og Trekantområdet, og det er en disciplin koncernen skal lære at håndtere, fortæller Anders Skovdal.

Nettariffen på Bornholm var med et gennemsnit på 99,57 øre per kilowatttime blandt landets højeste. Det skyldes ifølge Ewii blandt andet de geografiske forhold på øen, samt at det er relativt dyrt at etablere og udbygge elnettet i den hårde klippegrund.