Fagboss: Særligt to gode ting ved salg af Almeborg

Fagboss: Særligt to gode ting ved salg af Almeborg
Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 12. OKT 2023 • 13:59
NYHED | ABONNENT
12. OKT 2023 • 13:59

Det er positivt, at Jensen Denmark med købet af Ole Almeborg A/S understreger, at man vil fastholde sin base på Bornholm, mener formanden for Dansk Metal, der samtidig glæder sig over, at virksomheden har ambitioner om at fortsætte produktionen af pallevogne.

Man har valgt at tage de positive briller på hos Dansk Metal ovenpå nyheden om, at Jensen Denmark køber Ole Almeborg A/S.

Dels fordi investeringen fortæller noget om, at Jensen stadig føler, at man har base her på Bornholm, og samtidig fordi formanden for Dansk Metal på Bornholm, Klaus Holm, er blevet bekræftet i, at man i Jensen Denmark har en ambition om at fortsætte den produktion, Ole Almeborg A/S har været kendt for.

– Jeg er positiv over, at Jensen Danmark vælger at investere på Bornholm, for det siger noget om, at de er glade for at være her. I forhold til pallevognsindustrien kunne jeg selvfølgelig være nervøs for, at vi mistede en gren, men der er jeg blevet bekræftet i, at man stadig vil have den produktion kørende, siger Klaus Holm, der selv har snakket med direktør hos Jensen Denmark, Morten Rask, i forbindelse med købet.

Dansk Metal-formanden fortæller også, at han ikke er nervøs på sine medlemmers vegne, da de godt 70 medarbejdere på Almeborg-fabrikken i Hasle er beskyttet af virksomhedsoverdragelsesloven.

– Alle, der er ansat hos Ole Almeborg, er garanteret beskæftigelse ifølge loven. Det er jeg slet ikke nervøs for, forklarer Klaus Holm og tilføjer, at der i øvrigt også fortsat er stor mangel på arbejdskraft indenfor håndværkerfagene, så medlemmerne burde ikke risikere at blive ledige.

Forbliver bornholmsk

Selvom Klaus Holm vælger at se positivt på nyheden, så erkender han at komme til at savne sparringen med indehaver og direktør hos Ole Almeborg A/S, Michael Almeborg.

– Jeg vil ønske Michael Almeborg tillykke med salget, men jeg kommer til at savne ham som sparringspartner, for vi havde et rigtig godt samarbejde. Jeg håber selvfølgelig, at han finder på nogle nye ting herovre, så han stadig bliver en del af produktionen på Bornholm.

Ole Almeborg overtog Maskinfabrikken Danholm i 1979, og virksomheden har igennem de godt 44 år udviklet sig til at være en af de mere kendte bornholmske virksomheder. Og netop derfor er det også vigtigt, at Almeborg forbliver på lokale hænder, mener Klaus Holm.

– Det er en historisk bornholmsk arbejdsplads, der køber en anden historisk bornholmsk arbejdsplads. Det har jeg ikke noget problem med, og det er kun en fordel, at det stadig er folk, der har Bornholm under huden, hvis man kan sige det på den måde, siger Metal-formanden, der også ser nye perspektiver i, at Jensen Denmark overtager Ole Almeborg A/S.

– Jensen har jo nogle gode kontakter rundt om i verden, så på sigt kan det måske endda hjælpe og udvikle palleproduktionen.

Risiko for monopol

Med Jensens overtagelse af Almeborg er der nu kun KH Maskinfabrik og Bornholms Energi og Forsyning tilbage af større arbejdspladser indenfor Dansk Metals paraply på Bornholm.

Og det er ifølge Klaus Holm afgørende også at have for øje, at der ikke opstår monopollignende tilstande på øen.

– Jeg er godt klar over, at hvis Jensen bliver endnu større, og de så pludselig har nedgang i produktionen, så risikerer mange af vores medlemmer at blive ledige. Så jeg er selvfølgelig glad for, at man har flere heste at spille på, siger formanden og fortsætter:

– Det er vigtigt for os, at vi også har nogle alternativer, for der er nogen, der elsker Jensen, og så er der nogen, som er mindre glade for Jensen. Sådan hænger tingene sammen.

Han er dog ikke nervøs for, at hans medlemmer vil føle, at de ikke passer ind på deres "nye" arbejdsplads.

– Der er jo forskellige kulturer på arbejdspladserne. Selvfølgelig vil der ske nogle forandringer, men jeg tror stadig, vores medlemmer vil føle, at de passer godt ind, lyder det fra Klaus Holm.

Han fortæller, at Jensen Denmark længe har manglet både arbejdskraft og flere kvadratmeter i virksomheden, og det har derfor også været på tegnebrættet at udvide i Rønne. Men nu hvor muligheden for at få mere plads med det samme i stedet for at skulle afvente et nyt byggeri, forstår Klaus Holm godt, at man valgte at slå til.

– Jeg tror, planerne i Rønne er skudt lidt til hjørne nu, når man har valgt at investere i Hasle i stedet. Jeg kan godt se ideen i det, og det lyder som en klog beslutning. Hvis jeg havde været direktør i Jensen, kunne jeg måske godt have fundet på at gøre det samme.

Det har torsdag ikke været muligt at få en kommentar fra Morten Rask, der meddeler, at han er travlt optaget af et møde i Tyrkiet.