Kommunen sætter millioner i spil: Hvilke slags nye boliger – og hvor?

Kommunen sætter millioner i spil: Hvilke slags nye boliger – og hvor?
Nye boliger som her på Strien-grunden i Rønne? Eller på en helt anden måde? Giv os gode ideer, er meldingen til boligselskaberne. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 13. JAN 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
13. JAN 2023 • 05:30

Hvad har I af ideer til nye almene familieboliger, som I kunne tænke jer at bygge? spørger kommunen nu boligselskaberne på Bornholm. Op imod fem millioner kroner i støtte er i spil.

BOLIGER

Tænk frit ud af boksen og vis os nogle gode bud på boliger, som I godt kunne tænke jer at bygge på Bornholm.

Den invitation har regionskommunen netop sendt til de bornholmske boligselskaber. Kommunen har op imod fem millioner kroner til rådighed, som boligselskaberne kan få i støtte til de nye boligbyggerier, som invitationen måtte kaste af sig.

Boligselskaberne får en kort frist på to måneder, for det er meningen, at kommunalpolitikerne skal kunne se og tage stilling til ideerne allerede i slutningen af marts. Det sker med det slutmål at få en eller flere af boligselskabernes ideer med ind i næste års kommunebudget.

Til gengæld for den korte tidsfrist stiller kommunens brev boligselskaberne ret frit i forhold til hvilke typer boliger de vælger at spille ind med. Boligselskaberne bliver dog sporet ind på, at det handler om nye familieboliger, fordi "regionskommunen ikke aktuelt ser et behov for at bygge almene ældreboliger og almene ungdomsboliger".

"Regionskommunen ønsker at få idéer fra boligorganisationerne, uden at I dermed får unødvendige omkostninger til en udviklingsopgave. Regionskommunen har derfor ikke nogen formkrav til jeres input, men såfremt det er muligt at illustrere idéerne på skitseplan, vil det være en fordel i forhold til regionskommunens fremadrettede overvejelser", hedder det i brevet til boligselskaberne.

"Regionskommunen lader sig dog meget gerne inspirere af nytænkende projekter, hvor der for eksempel er tænkt i bæredygtige løsninger, der minimerer byggeriets drift", skriver kommunen desuden.

Boliger er en mangelvare

Med støtte fra kommunen i form af et såkaldt grundkapitallån til byggeriet på cirka fire millioner kroner er kommunen allerede i dialog med Bornholms Boligselskab om 18 nye almene familieboliger i Aakirkeby, alle med enten to eller tre rum. Med brevet får boligselskaberne også at vide, at kommunen gerne ser en overvægt af nye boliger med tre rum.

Ud over planen i Aakirkeby vil Bornholms Boligselskab også gerne bygge nye boliger i Nexø og Hasle. Kommunen har dog i første omgang valgt at tale konkret om Aakirkeby-planen og dens 18 boliger.

Men behovet for nye boliger på Bornholm er dog betydeligt større, for der mangler boliger til nye tilflyttere. Nogle af dem vil særligt ældre bornholmere kunne levere ved at flytte fra deres nuværende hus, der typisk er i to plan.

Mange ældre vil faktisk også gerne flytte, men ældrevenlige lejeboliger i ét plan er også en mangelvare. Dermed er det hele den bornholmske flyttedynamik og mulighederne for både ældre og nye børnefamilier, der hænger på, at der bliver tilført nye boliger.

Alene i Bornholms Boligselskab har man en venteliste med cirka 1.000 aktive medlemmer, og desuden står 500 andre medlemmer opført som passive på ventelisten. Men tager man boligselskabets ungdomsboliger ud af regnestykket, flytter kun omkring 50 hvert år ud af deres bolig i Bornholms Boligselskab.

– Med den lange venteliste, som vi har, tror jeg ikke, at det bliver noget problem at få de nye boliger afsat, sagde Bornholms Boligselskabs direktør Majbritt Tønnesen i maj til Bornholms Tidende.