Kommer med nyt koncept - og millionoverskud

Kommer med nyt koncept - og millionoverskud
Endnu en gang lykkes det for Morten Borup og de tre restauranter, der er samlet i ét selskab, at levere et millionoverskud. Foto: Jacob Jepsen.
ERHVERV | 20. MAR • 05:30
ERHVERV | 20. MAR • 05:30

Restaurant Gruppen, der har Svaneke Bryghus Restaurant, Pakhuset og B's Fiskeværksted, er meget tilfredse med det resultat, som de fik i 2024.

– Det er en speciel tid.

Sådan siger Morten Borup Carstensen om det at drive de tre restauranter i Svaneke.

– Når man tænker på, hvad der er sket i år - og endda over en femårig periode med pandemi, inflation og energikrise, hvor 2025 også ser ud til ikke at blive en undtagelse, så er vi rigtig godt tilfredse med resultatet, siger han videre.

For Restaurant Gruppen, som driver Svaneke Bryghus Restaurant, Pakhuset og B's Fiskeværksted, har nemlig leveret et overskud på 2.130.775 efter skat. I virksomheden er Morten Borup Carstensen direktør - en post, han overtog fra Jens Borup i november 2024.

Og selvom der har været faktorer, som gør det sværere at drive virksomhed, er der et solidt overskud.

– De øgede omkostninger har fyldt en hel del, og det ser det også ud til at fortsætte med. Omvendt har vi også mange gæster, der bliver ved med at komme, og det opvejer det selvfølgelig, fortæller direktøren.

Henover det seneste år er der brugt meget tid på, hvordan restauranterne på en måde kan omgå, at energi- og råvarepriser stiger.

– Vi forsøger altid at gøre det så godt som muligt, og vi har været nødt til at kigge på alternative råvare og ændre i nogle retter. Det kan være tilbehør, lave retterne anderledes, en anden leverandør eller rette i størrelsen på retterne, sådan at det giver mening. Det har vores personale været dygtige til, og det er blevet taget godt i mod. Vi har været meget opmærksomme på ikke bare at sende regningen videre til gæsterne - prisen kan også blive for høj, så det tænker vi meget over. Det er nærmest sidste udvej for os at hæve prisen, lyder det fra Morten Borup Carstensen, som tilføjer, at selvom det er svært at spå om fremtiden, ser han og Restaurant Gruppen lyst på fremtiden.

– Vi ønsker at fortsætte udviklingen. Men hvis vi kan nikke til hinanden og give kunderne den bedste oplevelse, kan vi ikke gøre mere.

Første måneder som direktør

I november kom skiftet, hvor Morten Borup Carstensen overtog posten som direktør fra Jens Borup, og han har godt vidst, hvad han gik ind til. Morten Borup har nemlig været på bryghuset i 16 år.

– Det lyder så formelt (at blive direktør, red.), men det var egentlig et meget naturligt skifte. Med de mange år på bryghuset har ansvaret aldrig været fjernt for mig, siger han og fortsætter:

– Det nye begynder nu for mig. Tidligere har jeg haft størstedelen af opmærksomheden på bryghuset, og nu er det også Pakhuset og Fiskeværkstedet. Jeg skal være opmærksom på, at jeg ikke kan være alle steder på én gang, men jeg har heldigvis Jens (Borup, red.) bag mig. Han hjælper mig, og selvom det næste år bliver nyt for mig, er det godt at have en makker med på sidelinjen.

Nyt koncept

Overskuddet i 2023 lød på 2,7 millioner kroner, så overskuddet er skrumpet en smule. Selskabet har i det seneste år leveret overskud i nogenlunde det leje.

Det betyder meget for virksomheden.

– Det gør jo, at vi står solidt. Så uanset, hver vi bliver mødt med af verden, så kan der væres spisesteder i Svaneke. Det gør også, at vi på Pakhuset kan investere i maskineri og køkkenet, ligesom vi kan investere i vores personale, så vi fremadrettet også kan drive restauranter, siger Morten Borup Carstensen.

Netop Pakhuset, der er under en lille renovering, kommer der større ændringer på i år, fortæller direktøren.

– Når vi driver tre spisesteder i samme by, så skal de også differentiere fra hinanden. Der er selvfølgelig Fiskeværkstedet med fisk, bryghuset og så Pakhuset, hvor vi kommer med nyt koncept. Det har vi kaldt 'bøf og pasta', hvor der især kommer flere pastaretter. Der er jo også nogle i byen, som laver pasta, og konceptet kan være med at differentiere stederne endnu mere. Men 'Bøf og Pasta' kommer til at være den røde tråd på Pakhuset.

Flere restauranter?

I en del år har det udelukkende været Svaneke Bryghus Restaurant, som har holdt åbent hele året. Sådan fortsætter det nok, men direktøren vil ikke afvise noget.

– Vi har forsøgt det med Pakhuset forrige år, hvor sæsonen blev forlænget til december, og der blev afsluttet med julefrokoster. Så det er i overvejelserne, men vi må også erkende, at det er svært og tager tid. Nu har vi gjort det i 17-18 år på bryghuset, og dengang i begyndelse kunne vi gå en hel vinterdag, uden der kom nogle derind. Sådan er det heldigvis ikke mere, men det er et hårdt, sejt træk. Men der skal også være noget åbent, som vi gør det med bryghuset, hvor der også bliver støttet op om det, siger Morten Borup Carstensen.

Heller ikke en udvidelse til flere restauranter vil han afvise - heller ikke i andre byer end Svaneke.

– Jeg vil aldrig afvise noget, men tingene skal også passe sammen og give mening. Nu er det ikke lang tid siden, vi overtog Hotel Abildgaard i Tejn, hvor det er nogle af de samme mennesker, som i Restaurant Gruppen, men et andet selskab. Men det skal give mening og komme i et tempo, som der er opmærksomhed og energi til, siger han.

En del af fordelene ved at have en restaurant, der er åbent året rundt, er, at en del ansatte er med hele tiden. Og i følge direktøren går det også godt med at rekruttere nok sæsonansatte.

– Der er en del, der kommer tilbage år efter år, men vi skal ud og have flere ansatte. Det er vi lykkes ret godt med, selvom vi mangler de sidste. Men vi er klar til at åbne og er fortrøstningsfulde med det. Jeg vil ikke sige, at det er nemt at ansætte nok, men det sker løbende og bliver mere intenst ved nytår og januar, slutter direktøren.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT