Jeanette udvider: 'Det rigtige lokale på det forkerte tidspunkt'

Jeanette udvider: 'Det rigtige lokale på det forkerte tidspunkt'
– Jeg kommer på hele øen, men i og med, at Rønne er den største by, kommer jeg ofte herude. Her ligger også det største kapel, så jeg har ofte bisættelser herude. Derfor kunne det være rart at få et kontor i Rønne, lyder det fra Jeanette Baunkjær, der åbner kontor i Rønne. Foto: Line Søndergaard Hansen
NYHED | ABONNENT | 29. MAR 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
29. MAR 2023 • 05:30

To år efter hun overtog et lejemål ved Lille Torv i Rønne, er bedemand Jeanette Baunkjær nu klar til at åbne sit nye kontor.

For knap to år siden overtog bedemand Jeanette Baunkjær lejemålet i stueetagen i den grønne bygning på Søndergade 2 ved Lille Torv i Rønne.

Hun driver Bornholms Begravelsesforretning, som hun købte og overtog for otte år siden, fra nordlandet, men planen var at udvide med et kontor i Rønne.

– Jeg kommer på hele øen, men i og med, at Rønne er den største by, kommer jeg ofte herude. Her ligger også det største kapel, så jeg har ofte bisættelser herude. Derfor kunne det være rart at få et kontor i Rønne, udtalte hun til Bornholms Tidende i maj 2021.

Og selvom det ikke var meningen, skulle der alligevel gå næsten to år, før kontoret nu fra næste uge bliver taget i brug - for det har stået tomt lige siden, hun overtog det.

– Jeg har haft meget om ørerne, fortæller hun nu.

Hun har sammen med sin mand blandt andet brugt meget tid på at købe det lager, hendes kister og to biler står opbevaret i, da ejendommen pludselig blev sat til salg. Nu driver de det som et lagerhotel ved Olsker.

– Så man kan sige, at det var det rigtige lokale på det forkerte tidspunkt, fortæller hun om lejemålet i Rønne. For hun havde på daværende tidspunkt ledt efter kontor i to-tre år, men det var enten for småt eller stort. Så da det perfekte match viste sig, slog hun til.

Alle kræfter i forretningen

Før Jeanette Baunkjær overtog begravelsesforretningen - et erhverv hun i øvrigt allerede i starten af sine 20'ere havde set sig lun på - arbejdede hun i psykiatrien. Og det fortsatte hun også med nogle år sideløbende med virket som bedemand, faktisk helt frem til sidste år.

– Jeg har haft lidt svært ved at slippe mit arbejde i socialpsykiatrien og har indtil sidste sommer haft nogle nattevagter på et bosted for psykisk sårbare. Det har jeg været glad for, og det kollegamæssige havde jeg lidt svært ved at slippe, fortæller hun og tilføjer, at hun i virket som bedemand ikke har kollegaer på samme måde.

– Som bedemand har jeg en enkelt ansat, der hjælper mig, men så er der ikke flere kollegaer som sådan.

Men arbejdet i socialpsykiatrien er slut nu, og hun er klar til at lægge alle sine kræfter i Bornholms Begravelsesforretning.

Et behageligt rum

Jeanette Baunkjærs kister og andet materiel står fortsat i lageret ved Olsker, men på kontoret kan man finde et mindre udvalg af urner - nogle er lavet af keramiker Michael Andersen, nogle er i pap eller bambus.

I det ene hjørne står en reol med bøger om døden til forskellige målgrupper, for bøger kan nogle gange hjælpe folk med at håndtere deres sorg og sætte ord på følelserne, fortæller hun.

Ved indgangen er der indrettet et kontorhjørne, og i den bagerste del af lokalet er der indrettet et samtaleområde, der mest af alt minder om en helt almindelig dagligstue med spisebord og stole, træskænk, levende lys og billeder på bagvæggen, der er malet mørkegrøn. Og det er da også meningen, for når folk i sorg kommer for at tale om detaljer i forbindelse med eksempelvis en bisættelse, så skal det være et behageligt rum at være i, fortæller Jeanette Baunkjær, der glæder sig til at åbne for kontoret i næste uge.

– Jeg mangler kun lidt småting som en ny dørmåtte og kaffekrus.

Da Jeanette Baunkjær kører ud til hele Bornholm, kommer hun ikke til at være på kontoret med faste åbningstider.

– Der vil ikke være åbent hver dag men efter aftale. Jeg ikke kan låse mig selv her, når jeg er selvstændig, for hvis jeg får et dødsfald, skal jeg ud til folk og tale med dem.

– Men jeg vil forsøge at være her hver mandag fra klokken 11-14, medmindre der opstår noget andet. Og der er folk velkomne til at kigge ind fra gaden til en uforpligtende snak eller til at få hjælp til at udfylde Sidste Vilje-foldere, fortæller hun og tilføjer, at mandag er en god dag, da mange præster holder fri mandag, og der derfor typisk ikke er så mange bisættelser eller begravelser om mandagen.

Der er reception i det nye kontor fredag den 31. marts.