HCS-konkurrent: Jeg har ikke set noget lignende

HCS-konkurrent: Jeg har ikke set noget lignende
HCS har meddelt, at selskabet, som vandt udbuddet om indsamling af affald, ikke bliver klar til deres deadline den 27. november. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 26. SEP 2022 • 15:40
NYHED | ABONNENT
26. SEP 2022 • 15:40

Der er endnu uklart, hvorfor HCS ikke bliver klar til at overtage affaldsordningen på Bornholm til tiden. Det kan ikke skyldes øproblemer med at få materiel og skraldebiler hjem, fortæller direktør i konkurrerende renovationsfirma.


Det er muligt at få skraldebiler hjem til opgaven. Det kan derfor ikke forklare, at HCS bryder kontrakten om at overtage affaldshåndteringen senest den 27. november.

Sådan lyder det fra Stefan Olin, der er administrerende direktør hos Urbaser A/S.

– Jeg kan ikke få øje på, at det ikke skulle være muligt at få fat i skraldebiler til opgaven. Det er muligt, og det ville det også have været til opstart.

Så det er ikke rigtigt, hvis forklaringen er, at man ikke har kunne få materiel, eksempelvis biler, hjem i tide til opgaven?

– Nej, det er det ikke i min optik. Det kan man godt, og man kunne også have nået det til deadline, siger Stefan Olin.

Urbaser var et ud af fire renovationsfirmaer, der sidste år bød på Bofas store udbud om indsamling af affald og indretningen af et nyt sorteringssystem. Et udbud, der blev vundet af HCS, men fredag stod det klart, at firmaet ikke når at blive klar med den nye affaldsordning til tiden.

– HCS har meddelt kommunen, at de ikke vil være klar senest den 27. november i år med den nye affaldsordning, hvor affaldet sorteres i flere fraktioner, lød det i en pressemeddelese fra Bornholms Regionskommune.

Ukomplet løsning

Hvorfor HCS ikke bliver klar, er stadig uvist, og det har indtil videre ikke været muligt at få uddybet årsagen til, hvorfor HCS har meddelt, som de har gjort.

– Jeg kan ikke sige præcist, hvad det er. De har meddelt, at de ikke kan starte i november. Det er noget kontraktligt, hvor der er nogle uoverensstemmelser, sagde borgmester Jacob Trøst (K) til Tidende i løbet af weekenden.

Ifølge Stefan Olin er det dog en situation, man meget sjældent ser.

– Jeg har ikke set noget lignende med kontraktbrud på den her måde. Jeg kender ikke årsagen til forsinkelsen, og måske er der nogle juridiske rammer, der ikke er på plads. Det ender nok med at blive en småuløselig sag med advokatskriverier frem og tilbage, fortæller den administrerende direktør.

Da HCS sidste år vandt udbuddet, indgav Fugato, der også havde budt på opgaven, en klage til Klagenævnet for Udbud, fordi Fugato mente, at Bofa havde handlet i strid med ligebehandlings- og gennemsigtighedsprincippet. Klagen blev afvist, men i samme forbindelse påpegede Fugato, at de så nogle mangler i HCS' løsning. Nogle af de samme mangler så Stefan Olin også.

– Jeg mener ikke, løsningen var komplet. Det ender med at være pris, der er det primære parameter, og det er jo fair nok, men så skulle man måske nok have sænket ambitionsniveauet i stedet, siger han.

I udbuddet var prisen med de politisk valgte fordelingskriterier vægtet til 50 procent, hvilket blev udslagsgivende.

Er det så resultatet af det, vi ser nu?

– Ja, det kan man jo gisne om. Jeg har læst om, at de her miljøøer ikke skulle nå at blive klar, og at det skulle være noget af årsagen. Og det er det sikkert også, men man kan jo godt tømme affald uden en nedgravet ø, lyder det fra Urbaser-direktøren.

Stefan Olin og Urbaser er klar til at sende et tilbud, hvis skraldeopgaven kommer i udbud igen. Pressefoto

 

Småt med information

Tidende har i flere omgange forsøgt at få en kommentar fra Bofa-direktør Jens Hjul-Nielsen, men han henviser udelukkende til pressemeddelelsen fra Bornholms Regionskommune.

Jacob Trøst fortæller, at drøftelserne i de kommende dage og uger overlades til de to parters jurister. Advokat Jesper Strøh repræsenterer Bofa i sagen, men heller ikke han ønsker at kommentere på situationen.

– Det er Bofa og Bornholms Regionskommune, der står for kommunikationen i sagen, og jeg kan derfor ikke oplyse noget, skriver Jesper Strøh som svar på Tidendes henvendelse.

Skulle det ende med, at kontrakten med HCS bliver ophævet, og opgaven bliver sendt i udbud igen, vil det dog være meget usædvanligt, fortæller Stefan Olin.

– Hvis det bare skyldes, at man ikke er blevet klar, vil det være ret usædvanligt. Jeg kender som sagt ikke årsagen, og jeg tænker, at der må være andre forhold, der gør sig gældende.

Hvis det ender med, at kontrakten med HCS bliver ophævet, og opgaven sendes i udbud igen – kunne I så finde på at byde på den igen?

– Absolut. Vi gik hårdt efter den første gang, og synes vi havde et koncept, der var fuldstændig klar. Vi gik benhårdt efter den, og det vil vi da gøre igen. Selvfølgelig afhængig af, hvad der kommer til at stå i udbuddet. Det ved man jo ikke.