Hans opfindelse blev bemærket af flere hundrede millioner mennesker

Hans opfindelse blev bemærket af flere hundrede millioner mennesker
Restaurant Capa har Rådhuspladsens lurblæsere lige uden for vinduerne – og man er ikke i tvivl om, hvem der ejer bilen, som holder parkeret. Foto: Torben Østergaard Møller
ERHVERV | 11. FEB • 05:30
ERHVERV | 11. FEB • 05:30

Casper Sobczyk glemte et par måneder, at han havde gang i et projekt med et stykke kød svøbt i smør. Det viste sig at være en lykkelig forglemmelse – og sidste år blev hans restaurant den 23. Bedste Kødrestaurant i hele verden.

En smørbøf er på en måde blevet Casper Sobczyks signaturret, og han er da også ophavsmand til den, om end den opstod lidt tilfældigt.

Hvad er smørbøffen for et fænomen, Casper?

– Efter jeg arbejdede på Alchemist blev jeg highjacket til Søren K, som netop havde mistet deres Bib Gourmant, som de havde haft i mange år, fortæller han.

Siden 1955 har Michelinguiden således fremhævet restauranter, som tilbyder ”god mad til prisen”, med denne Bib Gourmand i form af en figur af en michelinmand.

– Jeg blev dels køkkenchef, dels souschef på Søren K, det er ni år siden, og hende, jeg skulle være souschef sammen med, Dorte Svendsen, står herude i mit køkken lige nu, hun har fulgt mig lige siden, siger han.

Ansættelsen på Søren K holdt dog kun et år, fordi ham, der havde ansat Casper Sobczyk, solgte restauranten, som derefter blev del af en koncern.

– Og det havde jeg ikke lyst til at være med til, selv om vi fik rigtig meget ros af alle, og vi allerede efter tre måneder blev spået at ville få en Michelin-stjerne. Vi matchede bare ikke, mig og koncernen, og så blev jeg i stedet highjacket til at komme til Hotel Marienlyst i Helsingør, hvor jeg så opfandt smørbøffen.

– Da jeg modtog henvendelsen sagde jeg, at det ville jeg gerne, men jeg ville have hele mit hold med og alle på det skulle have overnatningsmuligheder og så videre, og det gik de med til, og så flyttede vi hele holdet dertil, hvor vi var i to år.

Når du kan slippe af sted med at stille sådan et krav, må du være blevet et decideret navn?

– Ja, i kokkekredse var jeg blevet et navn på grund af mit cv, de ting, jeg havde præsteret, de anmeldelser, jeg havde fået, og så videre, siger Casper.

Fra gal til genial

Men det var altså deroppe på Marienlyst, du opfandt smørbøffen?

– Ja. Den opfandt jeg efter et års tid …

Hvordan?

– Nu er der jo ikke langt fra at være gal til at være genial, og jeg er nok tættest på gal. Sagen er, at jeg husker, at min bornholmske fars mor havde et vennepar på landet, som talte om, at man i gamle dage gemte mad såsom fisk og kød i oksefedt under jorden, hvor dyrene ikke kunne gå i det.

– Altså for at bevare kødet, ligesom når man salter eller sylter fødevarer. På en eller anden måde, fordi jeg huskede den historie, pakkede jeg en bøf ind i en masse smør og glemte den. Som chef har jeg altid haft to store køleskabe, hvor jeg gerne går og tester ting og leger lidt med dem, og så holder medarbejderne lige øje med, at det ikke rådner eller noget, for jeg har så meget oppe i hovedet, at jeg måske glemmer, hvad jeg har liggende.

– Og så er der er en medarbejder, som efter et par måneder siger, ”hey, du har 40 kilo smør liggende i en gastrobakke i køleskabet, hvad skal du bruge det til?!”. Nåja! Det er sgu da en bøf, lad os lige kigge på den – og så var den blevet rigtig god, og den gik viralt verden over.

Casper Sobczyk delte nemlig på de sociale medier et opslag med sin nyopfundne, lækre smørbøf. Klippet blev delt af instagrammer med mange følgere, og på tre dage havde bøffen fået 6,5 millioner visninger, hvilket var meget for otte år siden, slår han fast. For fire år siden, fortæller han, havde smørbøffen over 300 millioner visninger.

– Nu er det længe siden, jeg har tjekket tallet, siger han.

– Men det stak helt af.

Du blev vel nærmest et verdensnavn?

– Ja, det var voldsomt. Og det er på grund af den, jeg blev kok på TV2’s ”Go’ morgen Danmark”. De opdagede smørbøffen et halvt års tid efter, jeg havde lavet den, og det var gået amok, og så inviterede de mig ind og ville høre nærmere om den, og bagefter ringede de til mig og sagde, at de syntes, det var gået godt, og så blev jeg først vikar og siden fast på deres kokkehold.

Blandt de bedste

Smørbøffen har haft stor betydning for din karriere?

– Den har gjort meget for mig. Rigtig meget. Jeg har meget at takke den for. Den gjorde mig kendt i udlandet og satte mig på det danske kort både madmæssigt og i forhold til hr. og fru Danmark. Jeg har efterfølgende lavet en masse andre tv-programmer også. Det er smørbøffens skyld, at jeg kom i tv, og også at jeg har fået en køkkenserie og er blevet et brand. Og man kan sige, at jeg er gået fra Michelin, til fine dining, til lige pludselig at finde ud af, at det var sjovere at lave mad til hr. og fru Danmark. Det var dem, der pludselig begyndte at hilse på mig, når jeg var ude at handle, og som måske skrev til mig, at det var en dejlig ret, jeg havde lavet i fjernsynet.

Efter et par år, hvor Casper byggede Hotel Marienlyst op, var han begyndt at kede sig.

– Og når jeg keder mig, så er det ikke så godt, slår han fast.

Han blev tilbudt at rykke ind i Zoologisk Have og åbne restauranten Panpan – og tog atter hele sit hold med, hvorefter det blev til hele tre restauranter i haven plus en kantine til personalet.

– Og vi fik sindssygt gode anmeldelser, ligesom vi også havde fået på Marienlyst, siger han.

Men for fem år siden rettede han så fokus på Restaurant Capa.

Og på hr. og fru Danmark.

– De seneste tre år har vi da også vundet Danmarks Bedste Familierestaurant og de seneste to år Danmarks Bedste Spiseoplevelse og sidste år blev vi den 23. Bedste Kødrestaurant i hele verden. Der er kun to restauranter i hele Norden, der er med på den liste, så vi er meget stolte af de priser, siger Casper Sobczyk.

Fakta

1988: Casper Sobczyk kommer til verden.

2000: Begynder som 12-årig at arbejde i køkkenet på en lokal restaurant i Svaneke ”og har ikke forladt det siden”.

2006: Kommer som 18-årig i lære som kok på Hotel Siemsens Gaard i Svaneke.

2009: Bliver færdigudlært og arbejder i årene derefter på diverse restauranter.

2014: Kommer på det danske kokkelandshold.

2018: Opfinder lidt tilfældigt i forbindelse med eksperimenter med konservering smørbøffen, da han bader en steg i 15 kilo smør, og den får lov at ligge i nogle måneder, fordi han glemmer den.

Samme år bliver han en del af kokkeholdet på TV2’s ”Go’ morgen Danmark”.

2020: Udgiver sin første bog, ”Vintermad” og åbner sammen med John Nielsen egen Restaurant Capa på Rådhuspladsen.

2025: Udvider med endnu en restaurant, Haps, på Rådhuspladsen.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT